UA / RU
Підтримати ZN.ua

Business Insider: Навіть якщо Росія переможе на Донбасі, вона вже програла в Україні

Українська армія стане найсильнішою в Європі, НАТО розшириться, а Москва на довгі роки опиниться в ізоляції, навіть якщо санкції скасують.

Війна в Україні триває. Зараз бої зосереджені на Донбасі. Про цей регіон менше говорять, ніж коли сутички тривали на околицях Києва. Це може бути пов’язано з тим, що війна тепер більш кінетична й відкрита й сильно відрізняється від ефектних засідок в перші тижні.

Схоже, попереду буде більше масштабних зіткнень великих формувань. Але поки Росія намагається добитися своїх обмежених цілей на сході, вона вже втратила на цій війні стільки, що це вже катастрофа для російської національної сили. Звісно, експерти зараз вважають, що Україна може перемогти у цій війні. Але навіть якщо Росія зможе утримати шматки української території на сході й півдні, втрати цієї війни вже значно перевищують такі здобутки. 

Про це на сторінках Business Insider пише професор міжнародних відносин в Національному університеті Пусана Роберт Келлі. Він перелічує низку результатів російського необміркованого вторгнення в Україну, які точно не входили в плани Кремля.

ЗСУ скоро стануть найкращою армією в Європі

І це найбільш іронічний результат російського вторгнення. Владімір Путін точно сподівався на «бліцкриг». Він думав, що його армія зайде на українську територію, замінить президента Володимира Зеленського проросійською маріонеткою і повернеться додому. Все повинно було відбутися швидше, ніж Захід зібрався б з силами. Схоже, Путін повірив власній пропаганді, яка говорила, що Україна - це нібито «фальшива країна». Натомість він зіштовхнувся зі стіною патріотичних українських солдатів і цивільних. Вони змогли витримати оборону досить довго, щоб Захід почав підтримувати їхній опір.

Читайте також: Війна в Україні спровокує технологічний сплеск та створення нових видів озброєння

«Тепер Росія має справу з добре озброєною, добре тренованою, перевіреною в боях армією з хорошим командуванням, глибокою легітимністю й підтримкою багатих іноземних прихильників. Росія ніколи не зможе підпорядкувати собі Україну. Якщо російська армія не переможе у наступні кілька місяців, вона програє всю війну», - вважає автор.

НАТО розшириться

Розширення альянсу нібито було головною причиною для Путіна почати вторгнення в Україну. Звісно ж, це не правда. Але російська пропаганда повторює цей аргумент. Тож це ще один великий іронічний результат цієї війни. Цілком можливо, що Україна відмовиться від намірів стати членом НАТО в рамках якоїсь мирної угоди. Але Швеція і Фінляндія точно стануть союзниками альянсу.

Фінський вступ в НАТО - це особлива поразка для Росії. В північноєвропейської країни дуже довга лінія кордону з РФ. Впродовж всієї Холодної війни Фінляндія зберігала нейтралітет. І це багато говорить про те, що Путін став надто небезпечним, навіть більш небезпечним, ніж СРСР, якщо Хельсінкі вирішили відмовитися від свого давнього нейтрального статусу.

Росія буде сильно ізольована

Будь-яка мирна угода формально відновить російські відносини зі світом. Санкції ослаблять. Російські еліти знову зможуть перетинати кордон. Міжвоєнний період у 20-му столітті й історія переходу Німеччини під владу нацистів вчить, що якщо надто сильно покарати сторону, яка програла у війні, вона може стати ще гіршим реваншистом. Але навіть якщо формальні обмеження зникнуть, нормальної дипломатичної й економічної взаємодії з Росією точно не буде аж до тих пір, поки Путін не втратить владу. Західним компаніям не дозволять повернутися в Росію. Всі, хто покинув російський ринок: Apple, Netflix, Honda і так далі, - не повернуться швидко. І зняття санкцій не змусить їх це зробити. Так само скасування заборони на подорожі не означає, що світові лідери зобов’язані зустрічатися з представниками російських еліт. Історій про російські воєнні злочини стає дедалі більше. Через це Росія буде неформально ізольована дуже багато років.

Нове призначення НАТО

Після закінчення Холодної війни альянс десятиліттями був організацією, яка шукала нове призначення. Після терактів 11 вересня 2001 року в США вона почала експериментувати з операціями «за межами радіусу своєї дії», зокрема, в Афганістані. Але таке роль НАТО не була популярна. Багато хто зрадів, коли торік альянс нарешті покинув афганську територію. Президент Франції Еммануель Макрон говорив про «мертвий мозок» НАТО. Екс-президент Дональд Трамп багато разів натякав про бажання вивести США з альянсу.

Читайте також: Focus: Росія загнала себе у глухий кут у війні проти України

Російська агресія проти України покінчила з цими розмовами. Швидше за все, США тепер розмістять свої бази в Східній Європі. Німеччина почала нарощувати військову силу. Велика Британія після Brexit знову співпрацює з європейськими сусідами. Лояльні до Путіна критики Америки, такі як Такер Карлсон чи Гленн Грінвалд, втратили увагу американської публіки, яка підтримує Україну у війні.

Всі ці втрати й наслідки набагато переважають будь-що, що Путін може завоювати на Донбасі. Україна виживе і стане здатною чинити військовий опір тиску Росії. НАТО стане більшим і сильнішим. Росія опиниться в незручній ізоляції й повній залежності від Китаю. Це досить гіркий результат як для операції, яка повинна була стати «маленьким бліцкригом».