UA / RU
Підтримати ZN.ua

Брюссель розглядає можливість введення постійних перевірок на кордонах

Обґрунтування - безпека жителів Європи.

В рамках боротьби з терористичною загрозою Єврокомісія не виключає введення постійних прикордонних перевірок всередині ЄС, заявив комісар ЄС з внутрішніх справ і питань міграції Дімітріс Аврамопулос, пише DW.

"Безпека європейців повинна мати пріоритет, і ми в Єврокомісії думаємо над тим, чи слід нам змінити нинішні правила у відповідності з новою ситуацією", - заявив він.

За його словами, треба відрізняти внутрішньоєвропейські перевірки, які пов'язані з міграційним кризою 2015-2016 років, від тих, які будуть введені з міркувань безпеки.

Комісар ЄС з внутрішніх справ і питань міграції зазначив, що постійно контактує з міністерствами внутрішніх справ країн ЄС, та додав, що "відкритий для нових пропозицій".

Перевірки на кордонах деяких країн - членів ЄС були вперше введені у вересні 2015 року в розпал міграційного кризи. Зараз прикордонний контроль можливий лише за спеціальним дозволом, оскільки систематичні перевірки в Шенгенській зоні заборонені. Нещодавно Німеччина та Австрія виступили за продовження строку дії контролю на кордонах.

Раніше повідомлялося, що Рада ЄС прийняла постанову про внесення змін в Шенгенський кодекс, яка передбачає посилення контролю на зовнішніх кордонах Шенгенської зони. Прийняті поправки зобов'язують держави-члени проводити систематичні перевірки через відповідні бази даних по всім особам, включаючи тих, які користуються правом вільного пересування по законодавству ЄС при перетині зовнішніх кордонів.