UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бруней оголосив мораторій на смертну кару за одностатевий секс

Штраф, бичування або тюремний термін - не скасували.

Влада Брунею оголосила про введення мораторію на смертну кару за гомосексуальні зв'язки і подружню невірність. Про це повідомляє BBC.

"Протягом понад двох десятиліть ми застосовували де-факто мораторій щодо смертної кари для судових справ, що підпадають під загальне право", - сказав султан Брунею Хассанал Болкіах.

З 3 квітня в Брунеї вступили в силу поправки в кримінальний кодекс, заснований на нормах шаріату. Бруней таким чином став першою країною в Південно-Східній Азії, де закони шаріату почали діяти на національному рівні. Вони ввели смертну кару через побиття камінням за одностатевий секс і подружню зраду. Крадіжка карається відсіканням руки.

Гомосексуальність була під забороною в Брунеї і до переходу до шаріату, але раніше покаранням за одностатеві зв'язки було позбавлення волі до 10 років. Новий закон не тільки вводив смертну кару для чоловіків-гомосексуалів, але і забороняв одностатеві зв'язки серед жінок. Для них було передбачено менш суворе покарання - 40 ударів палицею та/або до 10 років тюремного ув'язнення.

Рішення султана про введення мораторію послідувало за жорсткою критикою нових законів з боку світової спільноти. Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет заявила, що нове брунейское законодавство суперечить міжнародним гуманістичним стандартам, викладеним у Загальній декларації прав людини 1948 року, яка була ратифікована Брунеєм в 2006 році.

Засновник правозахисного проекту The Brunei Project Метью Вулф у розмові з Reuters привітав рішення Болкіаха, але звернув увагу, що мораторій може бути знято в будь-який момент. Також він зазначив, що штраф, бичування або тюремний термін за одностатевий секс у Брунеї не скасували.