UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бродський: Після початку повномасштабної війни понад 15 тисяч українців приїхали до Ізраїлю як біженці

"Україна — одна з країн, з якою в Ізраїлю є угода про безвізовий в’їзд".

Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський, з яким поговорили Тетяна Силіна та Володимир Кравченко в інтерв’ю ZN.UA заявив, що грубе ставлення з боку місцевих служб безпеки до українців, які приїздять до Ізраїлю зумовлено тим, що чимало громадян нашої держави залишаються працювати в країні нелегально.

"Після початку війни понад 15 тисяч українців приїхали до Ізраїлю як біженці. І хоча в Ізраїлі немає статусу "біженець", вони легально перебувають у нашій країні, де їм надають допомогу, право на роботу, медичну страховку. Нещодавно цей статус подовжили ще на рік", – зазначив Бродський.

Дипломат також нагадав, що Україна — одна з країн, з якою в Ізраїлю є угода про безвізовий в’їзд.

"На жаль, чимало тих, хто приїздить із України, залишаються працювати в Ізраїлі нелегально. А ставлення прикордонної служби до іноземних громадян ґрунтується, зокрема, й на статистиці. Якщо вона свідчить, що це держава, з якої багато людей приїздять або нелегально працювати, або займатися якоюсь протиправною діяльністю, то, на жаль, і ставлення до громадян із такої країни буде відповідним", – наголосив посол, коментуючи питання журналістів про зневажливе і агресивне ставлення до українців, які прилітають до Ізраїлю.

Однак, каже він, це не виправдовує випадків грубої поведінки, які, на жаль, справді були.

"Але сподіваюся, що останнім часом нам вдалося трохи змінити ситуацію. Тепер, наскільки я можу судити, скарг значно поменшало. Хоча, звісно, й туристів із вашої країни зараз менше через воєнну ситуацію в Україні й Ізраїлі. Але порушені вами питання ми готові обговорювати далі. Свого часу — ще до війни — ми провели консульські консультації. Й можемо знову обговорити всі питання на консультаціях між консульськими департаментами наших міністерств закордонних справ", – підкреслив Бродський.

Читайте також: Бродський про ранню систему сповіщення, передану Києву: «Ми виконали, що обіцяли. Чому вона досі не працює, запитання до України»

"До речі, хочу подякувати владі України за допомогу в убезпеченні прочан, які саме цими днями приїздять до Умані. Ми очікуємо близько 30 тисяч ізраїльських прочан і працюємо разом із нашими колегами в Україні, щоби свята минули максимально спокійно, без ексцесів і проблем. Сюди приїхала делегація ізраїльських поліціянтів, аби разом із колегами з України допомагати підтримувати безпеку", – додав він.

Нагадаємо, посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський також заявляв, що можна сказати, що його країна підтримує "Формулу миру" президента України Володимира Зеленського і однозначно не бере участі у процесі створенні китайсько-бразильської групи "Друзі миру"