UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британський парламент відхилив військове втручання у Сирію

Члени парламенту Великобританії не схвалили урядову резолюцію про підстави для військового втручання у Сирію. За резолюцію висловилися 272 законодавця, тоді як 285 виступили проти.

Парламент Великобританії проголосував ввечері 29 серпня проти пропозиції уряду про завдання військових ударів по Сирії. Як пише газета The Guardian, за військове втручання висловилися 272 членів Палати громад, у той час як 285 виступили проти.

Ініціатор резолюції про військову інтервенцію прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив після голосування: "Мені зрозуміло, що британський парламент і британський народ не хочуть військових дій (у Сирії), я буду діяти згідно з прийнятим рішенням".

Увечері 29 серпня запропоновану Великобританією резолюцію щодо Сирії, яка засуджує Дамаск за використання хімічної зброї і передбачає введення "необхідних заходів" для захисту цивільного населення Сирії, обговорили на засіданні постійних членів Ради безпеки ООН. Як пише The Guardian, після наради його учасники покинули приміщення через чорний хід, відмовившись від коментарів.

Британський уряд виступав за початок військової інтервенції у Сирію з "гуманітарних міркувань", мотивуючи це тим, що "більшість країн світу переконані", що Дамаск застосував хімічну зброю проти сирійських громадян. При цьому кабінет міністрів підкреслював, що використовувати військову силу передбачається у "мінімальному масштабі", а ніякої реальної альтернативи військовому втручанню немає.

Раніше США, які поряд із Великобританією і Францією поклали провину за хімічну атаку у передмісті Дамаска на сирійський уряд, заявили, що результати голосування у Лондоні не вплинуть на ухвалення рішення з боку Вашингтона.

При цьому офіційний представник Держдепартаменту Марі Харф США повідомила 29 серпня, що президент країни Барак Обама ще не виніс остаточного рішення. У той же час в американському зовнішньополітичному відомстві підкреслили, що влада країни не розглядає варіанти великої військової інтервенції за іракським сценарієм, а також не збирається оголошувати безполітну зону над Сирією, як було зроблено в 2011 році у Лівії. Крім того, Харф повторила позицію Обами про те, що гіпотетична військова операція в будь-якому випадку не буде мати на меті повалення режиму президента Сирії Башара Асада. Президент США раніше говорив, що можливий удар по Сирії повинен стати для Дамаска "досить потужним сигналом, що краще так більше не робити".

У той же час The New York Times пише з посиланням на неназвані джерела у Білому домі, Обама готовий почати операцію у Сирії навіть у разі відмови від військових дій Великобританія і Радбезу ООН. Передбачається, що адміністрація президента ввечері 29 серпня представить на розгляд Конгресу підстави для удару по Сирії, в тому числі дані американської розвідки про те, що хімічну зброю застосували прихильники Асада.

Загострення міжнародної дискусії у зв'язку з сирійським конфліктом стало наслідком хімічної атаки, яка сталася 21 серпня в передмісті Дамаска Гуті. Число її жертв оцінили у понад півтори тисячі осіб. Офіційний Дамаск і повстанці поклали відповідальність за застосування зброї масового знищення один на одного. Для розслідування події до Сирії прибули міжнародні експерти. !zn

Читайте також:

Український президент - проти військового втручання у ситуацію в Сирії

США продовжать консультації з іншими країнами з приводу Сирії

МЗС рекомендує українцям терміново залишити Сирію

Сирія підготує 8 тисяч пілотів-камікадзе для відбиття можливої атаки