UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британська влада знайшла нові докази застосування в Сирії хімічної зброї

У британському МЗС вважають, що хімічна зброя в Сирії, швидше за все, застосовувалася режимом Башара Асада.

Чутки про використання забороненого нервово-паралітичного газу зарину в ході бойових дій в Сирії отримали нові підтвердження. Всього через добу після того, як у вівторок про виявлення слідів зарину в привезених з Сирії зразках заявили у Франції, Великобританія підтвердила, що її тести дали позитивний результат, тож залишає все менше місця для сумнівів щодо реальності застосування хімічної зброї в сирійському конфлікті, повідомляє The New York Times з посиланням на анонімне джерело в МЗС Сполученого Королівства.

Представник Форін Офіса повідомив, що Великобританія проаналізувала "фізіологічні зразки, отримані із Сирії, які були досліджені в лабораторії Портон-Даун в графстві Вілтшир, на захід від Лондона. У заяві французів мова йшла про аналізи крові та сечі. Однак Reuters передає, що у Великобританії досліджувалися зразки грунту. При цьому представник МЗС не уточнив, де саме у Сирії вони були взяті.

Крім того, на відміну від французької влади, представник Великобританії був більш обережний у своїх судженнях з приводу того, яка саме зі сторін збройного конфлікту в Сирії могла застосовуватися газ - війська, які підтримують президента Башара Асада, чи опозиція.

"За нашою оцінкою, хімічна зброя в Сирії, швидше за все, застосовувалася чинним режимом", - заявило журналістам джерело, зазначивши, що саме "Асад створив запаси такої зброї і навчені його використання військові частини, а також (саме він) здійснює охорону (даної зброї) і контроль над зазначеними підрозділами".

"Таким чином, на ньому лежить відповідальність за те, щоб зупинити використання (хімзброї), а також дозволити провести повне і безперешкодне розслідування того, що відбувається", - сказав представник британського міністерства.

За даними Reuters, люди, у яких виявляли ознаки отруєння зарином, страждали від таких симптомів, як задуха, скорочення зіниць, утворення піни в роті. Медик, який працює на кордоні Сирії з Туреччиною, повідомив агентству, що бачив у своїх пацієнтів ознаки впливу газу, який, очевидно, застосовувався у розведеному вигляді. "Симптоми були менш серйозними. (...) Метою було налякати людей, а не вбити", - сказав він.

В даний час свої дослідження зразків, отриманих в Сирії, проводить Туреччина. Однак результати поки не відомі.

Напередодні зізнань британського МЗС з аналогічною заявою виступив міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус. Крім того, на початку травня прем'єр-міністр Сполученого Королівства Девід Кемерон заявляв, що уряд країни володіє "обмеженими, але переконливими відомостями" про застосування хімічної зброї силами Башара Асада.

Британська преса опублікувала відеосвідчення того, що в сирійському конфлікті застосовується хімічна зброя. Сирійська влада та опозиція раніше звинувачували один одного в застосуванні хімічної зброї.

Тим часом Комісія ООН з розслідування можливих порушень прав людини в Сирії нещодавно повідомила, що не володіє переконливими даними про використання зброї масового знищення сирійською владою, і навіть навпаки, має відомості про те, що за цим стоїть сирійська опозиція.

США раніше заявляли, що застосування хімічної зброї сирійським режимом стане останньою межею для іноземного втручання в конфлікт. У той же час поки у Вашингтоні утримуються від якихось конкретних кроків, спочатку бажаючи отримати більше доказів. !zn

Читайте також:

Ізраїль заявив про застосування в Сирії хімічної зброї. Опубліковано відеодоказ

Авангард сирійських повстанців присягнув на вірність "Аль-Каїді"

На Заході вважають, що в Сирії ведеться опосередкована війна між Росією і США