UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британська валюта впала до мінімуму за 10 місяців в очікуванні відділення Шотландії

Ринок до останнього не вірив у реальну можливість виходу Шотландії з Об'єднаного Королівства. Оприлюднені напередодні результати соцопитування підтвердили найгірші очікування.

Впевненість у відділенні Шотландії обвалила братнский фунт стерлінгів

Курс британського фунта стерлінгів знизився до мінімуму за останні майже 10 місяців на торгах у понеділок, 8 вересня. До таких наслідків призвели результати соцопитування, яке показало менш ніж за два тижні до референдуму про незалежність Шотландії, що більшість (51%) населення країни проголосували б "за" відділення від Великобританії.

Так, по відношенню до американського долара фунт впав на 0,77% до $ 1,6207, раніше подешевшавши до $ 1,6165 - найнижчого рівня з кінця листопада 2013 року. Проти євро фунт знизився до мінімуму майже трьох тижнів 80,17 пенси за євро, а проти японської ієни впав до тримісячного мінімуму 169,68 ієни, передає Reuters.

"Думаю, справа в тому, що ринок раніше не розраховував на можливість голосування "за" (незалежність Шотландії). Тому слід очікувати деякої невпевненості, можливо, волатильності", - сказав головний трейдер Nordea Bank в Сінгапурі Джеспер Баргман, додавши, що зниження фунта, ймовірно, триватиме до 18 вересня, коли буде проведено референдум.

Євро подешевшав на 0,08% до $ 1,2940, впавши минулого тижня до 14-місячного мінімуму $ 1,2920, а курс долара до ієни знизився на 0,02% до 105,06 ієни. Австралійський долар подешевшав на 0,13% до $ 0,9367, слабо відреагувавши на зовнішньоторговельні показники Китаю - найбільшого експортного ринку австралійського сировини. Китай у серпні підвищив експорт на 9,4% при прогнозі зростання на 8%, а імпорт знизився на 2,4%.

Якщо більшість на референдумі 18 вересня більшість громадян дадуть ствердну відповідь на питання про самостійність, то навесні 2016 року Шотландія вийде зі складу Сполученого Королівства. !zn