UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британська преса назвала Росію капосником та шкідником

Росія ставить палиці в колеса будь-яким ініціативам міжнародного співтовариства, а зі своїми власними сусідами діє за принципом "розділяй і володарюй".

Британська газета The Times опублікувала аналітичну статтю, присвячену російській зовнішній політиці. "Росія - це капосник, шкідник. Чого б не побажав Захід, Росія проти", - вважає оглядач видання Едвард Лукас.

"Вона виношує плани захопити інтернет і передати його під державний контроль. Вона стримує зусилля, спрямовані на те, щоб приборкати відмивання грошей і очистити глобальну фінансову систему. Вона відмовляється підписати міжнародні угоди щодо запобігання кіберзлочинам", - пояснює свою точку зору Лукас.

"Вона ставить палиці в колеса спробам міжнародного співтовариства вести спостереження за виборами і сприяти дотриманню прав людини, а зі своїми власними сусідами вона діє за принципом "розділяй і володарюй", - пише оглядач.

"Абсолютно вірно, вона відчуває слабкість Заходу: Америка стурбована іншими проблемами, у той час як Європа розділена", - відзначає Едвард Лукас.

"Рано вранці у Страсну п'ятницю два російських ядерних бомбардувальники у супроводі чотирьох винищувачів Су-27 здійснили навчальний наліт на Стокгольм і ще одну шведську ціль. Недоречно, але у шведських військово-повітряних сил в той вікенд був вихідний", - продовжує Лукас.

У результаті, як пише автор, назустріч непроханим гостям піднялися данські винищувачі, розміщені на авіабазі в Литві.

"Все це відбувається в той час, коли НАТО виглядає як ніколи слабо", - міркує Едвард Лукас.

За його словами, на цьому тлі вперше за останні 30 років в європейських країнах заговорили про необхідність більш серйозної системи військової безпеки.

"Парадокс у тому, що і сама Росія насправді досить слабка. Її економіка хилиться до рецесії. Пан Путін в очах освічених виборців став блазнем. Її могутні енергетичні компанії, такі як "Газпром", виснажені, загрузли в корупції, їхнє виробництво падає", - вважає Лукас.

Кремль для створення власного іміджу зазвичай не докладає великих зусиль ані в дипломатичному, ані у військовому, ані в економічному плані.

Йому, за словами оглядача, достатньо лише "виказати намір", щоб змусити "миролюбних і слабовільних європейців та американців" відмовитися від конфронтації і знову почати пошуки компромісу.

На жаль, але подібна стратегія в діалозі з Москвою помилкова - таку думку висловлює Едвард Лукас на сторінках Times. !zn

Читайте також:

Путін заявив, що відмова України від МС загрожує їй деіндустріалізацією

Росія озброїться винищувачами п'ятого покоління у 2016 році

Росія і Китай знову заблокували резолюцію ООН щодо Сирії

Росія буде стежити за свободою інтернету на Заході