UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія відмовила диктатору у доступі до золотого запасу Венесуели в Банку Англії – WSJ

Постанова британського суду може стати прецедентом, який визначить долю подальших рішень міжнародних сил щодо Венесуели.

Британський суд відмовився надати президенту Венесуели Ніколасу Мадуро доступ до венесуельського золота на один мільярд доларів, яке зберігається в Банку Англії, пише газета The Wall Street Journal.

Суддя Найджел Тір пояснив таке рішення тим, що уряд Британії офіційно визнає президентом Венесуели лідера опозиції Хуана Гуайдо, і, власне, британському судові потрібно вважати так само.

"Судова і виконавча влада мають стояти на одних позиціях", - заявив суддя.

Венесуела вже кілька десятиліть тримає частину свого золотого резерву в Банку Англії. Мадуро у 2018 році намагався повернути злитки до Венесуели, але отримав відмову від Центробанку, який тоді побоювався, що венесуельський диктатор використовує дорогоцінний метал, що належить країні, в особистих інтересах.

У Венесуелі триває політична криза, в країні фактично зберігається двовладдя. Однак все більше держав визнають Гуайдо тимчасовим главою держави та вважають за краще співпрацювати саме з опозицією.

У січні минулого року у Венесуелі з новою силою спалахнули масові акції протесту проти режиму Ніколаса Мадуро. За два тижні до цього пройшла інавгурація Мадуро на черговий президентський термін. На багатотисячному мітингу в Каракасі голова Національної асамблеї Хуан Гуайдо приніс присягу тимчасового президента Венесуели.

США першими визнали його легітимним главою держави. Майже 50 країн пішли рішенням Сполучених Штатів.

У травні Центробанк Венесуели знову спробував повернути золото нібито для фінансування заходів боротьби з коронавірусом в країні в рамках програми, що реалізується ООН.

Сам Гуайдо в коментарі газеті Financial Times в травні заявив про те, що рішення суду на користь Мадуро може фактично стати "фінансуванням тортур» в країні.

Сьогодні представниця Гуайдо в Лондоні Ванесса Ньюман назвала "великою перемогою народу Венесуели та верховенства права" судове рішення, ухвалене Найджелом Тіром.

Адвокати Мадуро мають намір оскаржити рішення суду.

Читайте також: США запровадили санкції проти капітанів п'яти іранських суден за доставку нафти до Венесуели

Детальніше про ситуацію в країні читайте в матеріалі Віктора Каспрука "Сітка" Мадуро" і "Голодні ігри Венесуели" "Дзеркало тижня. Україна".