UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія та Норвегія спільно протистоятимуть загрозам російських диверсій на морі

Відповідну угоду міністри оборони обох країн підписали у четвер.

Велика Британія та Норвегія підписали угоду про партнерство в галузі безпеки, щоб запобігти атакам на підводну інфраструктуру, включаючи газопровід і кабелі, повідомляє POLITICO.

Міністри оборони обох країн оголосили, що будуть обмінюватися розвідувальними даними, спільно протидіяти мінним загрозам і вдосконалювати здатність виявляти підводні човни ворожих країн.

Бен Воллес заявив, що Росія має «намір і можливості» вдаватись до диверсій на критично важливих об’єктах західної інфраструктури. Водночас, Воллес уникнув прямого звинувачення Москви у минулорічних атаках на газопроводи «Північний потік» у Балтійському морі. Минулого місяця шведські слідчі заявили, що відповідальність за вибухи, швидше за все, несе державний актор, однак інцидент залишається «важким для розслідування».

«Ми знаємо, що росіяни мають робочу програму, у них є конкретна військово-морська програма, спрямована як на стеження, так і на потенційні диверсії, або атаки на критично важливу національну інфраструктуру, що належить їхнім супротивникам», — сказав Уоллес на спільній прес-конференції зі своїм норвезьким колегою Бйорном Арілдом Грамом.

Для цієї мети, додав Воллес, Росія має низку підводних човнів, кораблів-розвідників та іншого спеціально розробленого для цієї мети обладнання.

В липні Британія відправить у Північне море свій перший патрульний корабель RFA Proteus для захисту вітрових електростанцій, кабелів і газопроводів у норвезьких і британських водах.

«Торішня диверсія на трубопроводах Nord Stream є конкретним нагадуванням про те, що поставлено на карту», — наголосив міністр оборони Норвегії.

Як повідомлялось, російські кораблі — як військові так і цивільні — проводять розвідувальну роботу у Північному та Балтійському морях і збирають дані про морські вітряні електростанції, газопроводи, силові та інтернет-кабелі у водах навколо Данії, Норвегії, Фінляндії та Швеції.

Поки у Кремлі заявляють, що не вірять у причетність «проукраїнського угруповання» до підриву на газопроводі «Північний потік», а у НАТО та ЄС не виключають, що диверсія на Nord Stream була здійснена під «фальшивим прапором», так і не з’явилася єдина офіційна причина. Про те, кому вигідна диверсія на «Північних потоках»  пояснює президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар у статті «Хто і навіщо придумав, що Україна підірвала «Північні потоки»?».