UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія, Японія та Італія кинули виклик Китаю і США

Спільна розробка трьох країн перевершить аналоги Китая, Росії та США.

Сполучене Королівство, Японія та Італія оголосили про об’єднання для створення винищувача шостого покоління. Амбітна мета передбачає, що літак перевершить найкращі військові літаки, які зараз використовують такі країни, як Китай, Росія, і, можливо, навіть Сполучені Штати, головний союзник трійці. Про це повідомляє CNN.

«Ми оголошуємо про Глобальну бойову повітряну програму (GCAP) — амбітну спробу розробити винищувач нового покоління до 2035 року», — йдеться у спільній заяві лідерів Великої Британії, Японії та Італії.

У заяві лідерів не згадуються відкрито Китай та Росія, проте йдеться про те, що новий винищувач потрібен, оскільки «зростають загрози та агресія» проти «заснованого на правилах, вільного та відкритого міжнародного порядку».

В окремій заяві британський уряд заявив, що розробка нового бойового літака під назвою Tempest, як очікується, розпочнеться в 2024 році, а літати він почне до 2035.  

У розробці будуть представлені технології кожного з трьох партнерів.

Очікується, що це буде реактивний літак наступного покоління з розширеними можливостями: безекіпажний, із вдосконаленими датчиками, передовою зброєю та інноваційними системами даних.

Новий реактивний літак розглядається як заміна британським винищувачам Typhoon і японським F-2.

Британія, Японія та Італія планують створити винищувач власними силами — без допомоги  США, провідного у світі виробника військових літаків.

Наразі усі три країни беруть участь у програмі США зі створення невидимих винищувачів п’ятого покоління F-35, однак нова програма жодним чином не впине на існуючу.

Пентагон, у свою чергу, привітав плани союзників.

«Сполучені Штати підтримують співпрацю Японії у сфері безпеки та оборони з союзниками та партнерами-однодумцями, включно з Великою Британією та Італією — двома близькими партнерами обох наших країн — у розробці винищувача», — йдеться в заяві США та Японії.

У Великій Британії, Японії та Італії підкреслили, що новий літак буде розроблений для інтеграції з оборонними програмами союзників і партнерів.

США також самостійно розробляють винищувач шостого покоління, покликаний домінувати у повітрі.  Він розроблений, щоб стати наступником свого F-22, який разом із F-35 вважається кращим винищувачем у світі.

Читайте також: США презентують ядерний бомбардувальник-невидимку шостого покоління

У британській заяві йдеться, що аналіз 2021 року, проведений PricewaterhouseCoopers, передбачав, що до 2050 року нова програма бойових літаків може забезпечити близько 21 000 робочих місць на рік і внести в економіку приблизно $32,1 мільярда.