UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія та ЄС намагаються укласти торговельну угоду до дедлайну 31 грудня

У неділю Лондон і Брюссель повертаються до переговорів.

Велика Британія та Європейський Союз у неділю, 6 грудня, повертаються до переговорів у спробі досягти торговельної угоди до того, як 31 числа завершиться перехідний період Brexit, пише BBC.

Співрозмовник агентства зазначив, що зустріч головних переговірників Британії Девіда Фроста і ЄС Мішеля Барньє у Брюсселі може стати «останнім кидком» у спробі досягти угоди до кінця року.

Напередодні зустрічі в Лондоні і Брюсселі відчувались пригнічені настрої, тим не менш, обидві сторони досі налаштовані рішуче і хочуть укласти угоду.

«Часто найтемніший час настає саме перед світанком», - додав співрозмовник журналістів.

Раніше переговори прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона і президентки Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн завершилися без результату. Сторони провели телефонну розмову в суботу, 5 грудня, але не змогли досягти угоди щодо «критичних питань».

В опублікованій за підсумками розмови спільній заяві ішлося про те, що питання квот на вилов риби та правил конкуренції досі залишаються проблемними, пише «Європейська правда».

Читайте також: Криза у переговорах з ЄС щодо Brexit «може зіпсувати репутацію Британії» — The Guardian

Обидві сторони вважають позиції одна одної абсолютно непримиренними, проте ані Велика Британія, ані Європейський Союз не хочуть нести відповідальність за припинення переговорів.

Ба більше, попри великі «прогалини» в угоді про вільну торгівлю, обом сторонам вигідніше укласти цю угоду, ніж залишитися без неї. Тому Велика Британія і ЄС продовжують переговори за всяку ціну, щоб уникнути «почуття провини» за розірвання переговорів.

Британія вийшла з ЄС 31 січня, але до кінця 2020 року продовжено перехідний період, поки сторони намагаються домовитися про модель своїх майбутніх відносин.

Цей період необхідний, щоб ЄС і Велика Британія могли спокійно провести переговори і погодили свої майбутні відносини. Основне питання, яке слід узгодити Великій Британії і Євросоюзу - нова торговельна угода.