UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія готує санкції проти Лукашенка та його режиму

Лондон координуватиме свої кроки з Вашингтоном і Оттавою

Влада Великої Британії готує санкції проти фізичних осіб за порушення прав людини в Білорусі, розповів міністр закордонних справ королівства Домінік Рааб.

"Я розпорядився, щоб команда міністерства закордонних справ (...) підготувала санкції відповідно до "Акту Магнітського" щодо тих, хто відповідальний за серйозні порушення прав людини", - сказав Рааб, виступаючи в Палаті громад.

Глава британської дипломатії додав, що Британія буде координувати свої кроки з США і Канадою.

"Ми залучимо всі, що є в нашому розпорядженні, щоб притягнути до відповідальності Лукашенка та його режим", - додав Рааб.

За його словами, Британія також наростить фінансову допомогу правозахисним групам і незалежним ЗМІ в Білорусі.

Нагадаємо, в середу, 23 вересня, всупереч протестам і фальсифікацій, білоруський диктатор Аляксандр Лукашенко на церемонії "інавгурації" прийняв присягу "президента" Білорусі, яким він сам себе проголосив за допомогою підконтрольної Центральної виборчої комісії.

Україна ставить під сумнів законність так званої інавгурації Лукашенка і не визнає його легітимним президентом Білорусі. Глава МЗС Дмитро Кулеба дав зрозуміти, що Київ підтримує боротьбу білорусів за свободу і не визнає офіційні результати виборів.

Європейський Союз також не визнає Лукашенка законно обраним президентом Білорусі, так як вибори 9 серпня не були ні вільними, ні демократичними, а їх сфальсифіковані результати ЄС не визнав. Дипломати зазначили, що відбулася напередодні церемонія "інавгурації" лише посилить політичну кризу в країні.

У заяві комітету Сенату США з міжнародних відносин у відповідь на так звану інавгурацію Лукашенка сказано, що Лукашенко не є легітимним президентом Білорусі і тому повинен піти у відставку.