UA / RU
Підтримати ZN.ua

Brexit відклали до рішення британського парламенту

Верховний суд зобов'язав уряд Терези Мей не проводити переговорів без рішення парламенту.

Верховний суд Великої Британії зобов'язав уряд отримати підтримку парламенту перед тим, як запустити процес виходу з ЄС. Тому британська прем'єр-міністр Тереза Мей не зможе почати переговори з ЄС до наміченого терміну в кінці березня, повідомляє BBC.

У той же час суд зазначив, що для виходу з Євросоюзу немає необхідності згоди Шотландської, Валлійської та Північно Ірландської Асамблей. Під час слухань у Верховному суді прихильники Brexit заявили про недемократичність рішення передати справу виходу з ЄС парламенту. Представники уряду зазначили, що вони вже проводять переговори про вихід з ЄС без нарад з парламентом, однак Верховний суд зобов'язав уряд має отримати схвалення законодавчої влади. Рішення підтримали 8 з 11 суддів.

Минулого року Високий суд Лондона вже виносив вердикт про необхідність узгодження виходу з ЄС з парламентом. Уряд відмовлявся від консультацій, аргументуючи це результатом референдуму.

Раніше повідомлялося, що Тереза Мей повідомила про намір покинути загальний ринок ЄС, так як вихід з ЄС без цього буде не повним. Такий варіант виходу може мати відчутні економічні наслідки як для Великої Британії, так і для ЄС.