UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бойовики "Ісламської держави" заявили про введення в обіг власної валюти

В останні роки в іракське місто Мосул з Італії було переправлено кілька верстатів для карбування монет.

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" заявили про введення в обіг власної валюти під назвою динар, повідомляє Bloomberg.

Бойовики ІДІЛ відзначають, що нова валюта створюється з метою "розірвати окови" "капіталістичної фінансової системи поневолення, в основі якої лежить папірець під назвою доларова банкнота Федеральної резервної системи"

Проте ісламісти не уточнюють, де саме карбувалися монети, як вони будуть поширюватися, і чи замінять вони валюти, які циркулюють на захоплених терористами територіях Іраку і Сирії.

Економіст Басім Джаміль вважає, що карбування монет є відносно простий, і в останні роки в іракське місто Мосул з Італії було переправлено кілька верстатів, кожен з яких здатний виробляти близько 5000 монет в день.

Метали для виробництва грошей, ймовірно, надійшли із захоплених "Ісламською державою" банків, а також з будинків християн і інших меншин, які втекли з захоплених територій.

Читайте також: У Лівії бойовики ІДІЛ взяли під контроль 200-кілометрову берегову лінію
Читайте також: Бойовики ІДІЛ взяли в облогу одне із ключових міст у Сирії

Раніше повідомлялося, що бойовики ІДІЛ використовують десятки тисяч мирних людей в якості живого щита в місті Фаллуджа з метою протистояти наміру уряду Іраку звільнити провінцію Анбар від ісламістів.

13 червня уряд Іраку офіційно оголосило про початок масштабної військової операції з повернення контролю над західною провінцією Анбар, яка на даний момент знаходиться під владою бойовиків ІДІЛ. В даній провінції розташовані такі великі міста, як Рамаді і Фаллуджа.

У травні Пентагон звинуватив армію Іраку в небажанні воювати проти ІДІЛ. Глава Пентагону Ештон Картер заявив , що США можуть допомогти багатьом армії Іраку, але нездатні наділити їх бажанням воювати.

Раніше в Пентагоні заявили, що на розгром терористичної угруповання ІДІЛ піде до 10 років. Також у Пентагоні зазначили, що ісламісти змінили свою тактику з метою скоротити втрати від авіаударів коаліції. Американський президент Барак Обама заявляв, що Вашингтон не має закінченоїстратегії зі звільнення Іраку від терористичного угруповання ІДІЛ.