UA / RU
Підтримати ZN.ua

Боррель закликав партнерів допомогти Україні напередодні зими, інакше «країна зіткнеться з дуже важкими часами»

Жозеп Боррель зробив заяву після зустрічі очільників МЗС країн Євросоюзу з українським міністром закордонних справ.

Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що РФ перед зимою намагається вивести з ладу енергетичну інфраструктуру України, аби залишити країну в темряві та холоді, передає Reuters. Боррель додав, що західні партнери України повинні активізуватися в питанні наданні систем ППО.

«Зрозуміло, що Росія хоче занурити Україну в темряву і холод. Наближається зима, і після російських атак на енергетичні об'єкти потужності України скоротилися на дві третини», – заявив Боррель журналістам під час пресконференції в Нью-Йорку. 

Вказано, що його виступ відбувся після того, як очільники МЗС країн ЄС зустрілися з українським міністром закордонних справ Андрієм Сибігою. Під час тієї зустрічі обговорювали, як можна допомогти Україні найближчими тижнями.

Читайте також: РФ атакувала дронами Полтавщину. Через падіння уламків пошкоджена енергетична інфраструктура

«Ми повинні підтримати Україну не лише наданням військового потенціалу, але й потужностями з виробництва електроенергії. В іншому випадку ця країна зіткнеться з дуже важкими часами взимку», – додав Боррель.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн минулого тижня оголосила про виділення Україні кредиту в розмірі до 35 мільярдів євро (39 мільярдів доларів) на економіку та армію. Тоді вона заявила, що це необхідно, аби захистити країну від російських атак і допомогти їй пережити зиму.

«Обидві речі потрібно робити одночасно. Немає сенсу надавати електрогенератор сьогодні, якщо завтра його доведеться знищити», – зазначив Боррель.

Доступна нині потужність теплоелектростанцій і теплоелектроцентралей становить менш як 20% їхньої потужності на початок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України, а частка доступної потужності гідроелектростанцій і гідроакумулюючих електростанцій скоротилася на 50%. Про це пише кореспондент ZN.UA Ігор Маскалевич у своєму матеріалі «Зимові блекаути на носі. Чи є в нас обіцяний президентом мільйон кіловатів нової генерації?».