UA / RU
Підтримати ZN.ua

Боррель про удар по Вінниці: «Це воєнний злочин. РФ має негайно припинити»

Усі винні в обстрілах цивільних об'єктів мають бути притягнуті до відповідальності.

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель назвав воєнним злочином удар російських окупантів по Вінниці. Внаслідок атаки загинули 23 людини, зокрема троє дітей.

«Ще один жахливий напад на цивільних осіб в Україні, сьогодні у Вінниці, який забирає життя та руйнує. Регулярні повторнювані атаки російських військ на мирних жителів – це воєнний злочин. Вони мають припинитися негайно», - написав Боррель у Twitter.

Європейський Союз рішуче засуджує невибіркові обстріли цивільних об'єктів, що тривають, включно з лікарнями, медичними установами, школами та притулками, йдеться в заяві, опублікованій на сайті ЄС.

«Буча, Маріуполь, Краматорськ, Кременчук, Слов'янськ, Часів Яр, Харків, Одеса, а тепер і Вінниця – Збройні сили Росії та їхні маріонетки залишають кривавий слід в Україні. Тисячі мирних жителів уже вбито. Ця варварська поведінка Росії за повного ігнорування міжнародного гуманітарного права має бути негайно припинена», - наголошується в заяві.

Борель також наголосив на важливості відповідальності за ці злочини.

«Не може бути безкарності за злочини, вчинені російськими силами та їх політичним начальством. Усі винні у цих злочинах будуть притягнуті до відповідальності за свої дії відповідно до міжнародного права », - додав він.

ЄС підтримує всі зусилля щодо забезпечення відповідальності за порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права.

Читайте також: Атака на Вінницю нагадує про важливість забезпечення України засобами ППО – посол Корнійчук

Раніше ракетний удар по Вінниці засудила пані посол США в Україні Бріджіт Брінк. Дипломатка заявила, що Сполучені Штати продовжать підтримувати Україну у боротьбі з російською агресією.

Президент України Володимир Зеленський закликав світову спільноту визнати РФ державою-терористом та максимально посилити санкції проти агресора, залишивши без коштів за енергоносії.

14 липня країна-терорист Росія завдала ракетного удару по Вінниці. Три ракети влучили до будівлі з офісними приміщеннями та приватною клінікою, повністю зруйнувавши медустанову. 23 особи загинули, серед них троє дітей. За медичною допомогою звернулась 91 особа, 52 з них знадобилося стаціонарне лікування. Серед ушпиталених четверо дітей. Стан 34 постраждалих важкий.