UA / RU
Підтримати ZN.ua

Боррель оцінив можливість вторгнення РФ в Україну

Дипломат вважає, що настав час переглянути архітектуру європейської безпеки.

Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель під час засідання комісії Європарламенту із закордонних справ оцінив ймовірність можливого нападу Росії на Україну.

Він зазначив, що подібний сценарій не є ймовірним, випливає із трансляції засідання на YouTube.

Безпосередньо Боррель сказав, що "масована атака на Україну не здається мені найбільш можливим сценарієм". При цьому він закликав РФ до деескалації ситуації навколо України та наголосив, що безпека Європи не може бути без гарантій безпеки України.

Читайте також: Зеленський: РФ може використати паспортизацію Донбасу для вторгнення в Україну

Також Боррель заявив, що Євросоюз готовий у разі агресії РФ проти України вжити необхідних заходів та не виключив перегляду архітектури європейської безпеки.

"Перегляд архітектури європейської безпеки міг би бути вигідним усім", - заявив він.

Боррель уточнив, що неможливо обговорювати архітектуру безпеки Європи без участі самих європейців.

10-13 січня відбулися три раунди переговорів, присвячених російським претензіям щодо європейської безпеки: переговори делегацій Росії та США в Женеві, засідання Ради Росія-НАТО у Брюсселі та переговори в рамках ОБСЄ.

Переговори були "складними, але професійними", повідомили у РФ. За їхніми підсумками, всі учасники заявили про розбіжності в позиціях. Вимоги Росії щодо нерозширення НАТО на схід були визнані неприйнятними, Москва отримала конкретну відмову на свою завуальовану пропозицію щодо поділу світу на нові "сфери впливу".

Докладніше про те, чого добивається Москва і чи піде Захід їй на поступки, читайте у статтях Сергія Корсунського "Ультиматум Путіна та переговори Росія-США: чи здадуть Україну" та Олексія Іжака "Чи відведе Путін війська від України після переговорів із США?" в ZN.UA.