UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бомба могла потрапити на борт російського А321 у валізі – The Times

В щонайменше п'ятьох готелях у Шарм-ель-Шейху були встановлені несправжні прилади для обстеження багажу.

В Єгипті слідчі почали допитувати працівників готелів курортного міста Шарм-ель-Шейх, шукаючи винних у знищенні російського авіалайнера А321, який впав над Синайським півостровом.

Про це повідомляє The Times, додаючи, що готельних охоронців і працівників ресторанів вже допитали спецслужби Єгипту після того, як була озвучена версія про можливе закладення бомби на борту пасажирського літака. Слідчі тепер перевіряють працівників готелів, які мали зв'язки авіакомпанією Metrojet і горезвісним рейсом в Санкт-Петербург. Вони намагаються відстежити рух валіз пасажирів у день авіакатастрофи.

"Викликають усіх, хто хоч якось пов'язаний до того літака: від працівників готелів до співробітників аеропорту. Це можуть бути прибиральники, водії і носії багажу", - повідомило джерело The Times в аеропорту Шарм-ель-Шейху.

Вчора стало відомо, що принаймні у п'ятьох готелях курортного міста були встановлені фальшиві прилади для перевірки багажу. Британські експерти кажуть, що такі підробні детектори – це просто "автомобільна антена, причеплена до ручки".

"Це дуже просте шахрайство, але дуже небезпечне. Вони могли б з таким же успіхом шукати бомби за допомогою шаурми", - сказав фізик з Кембриджського університету Майкл Сутерланд.

Таким чином, нічого не заважало терористам закласти бомбу у одну з валіз ще в готелі, щоб підірвати літак. Тим часом, інформаційна агенція Reuters повідомляє, що чиновники РФ вірять у версію про бомбу на борту А321. За даними джерела агентства, А321 вибухав незабаром після того, як вилетів з аеропорту Шарм-еш-Шейха.

Раніше "Комерсант" повідомив, що єгипетські експерти підтвердили вибух бомби на борту A321. "Кваліфікація" синайських бойовиків дозволяє їм створити і грамотно закласти бомбу на борт літака.

Версію про вибух бомби на борту A321 анонімно підтвердили судово-медичні експерти з Єгипту, які обстежили тіла жертв катастрофи. За їх словами, аналіз пошкоджень, зокрема поділ багатьох тіл на фрагменти, свідчив про те, що деякі пасажири рейсу загинули ще в повітрі від мінно-вибухових травм.

Нагадаємо, в ніч на четвер ЗМІ розповсюдили інформацію, що розвідка США дізналася про бомбу на борту А321 завдяки перехопленню даних. Імовірно бомбу заклали прихильники "Ісламської держави" або пов'язані з ним угруповання. Тим не менше, посол Російської Федерації в Єгипті заперечує теракт на борту А321.

Зазначимо, розшифровка бортових самописців А321 не допомогла встановити причину аварії. Протягом двадцяти хвилин польоту всі системи літака працювали в штатному режимі. Потім відбулася подія, що спричинила одномоментне відключення фіксації всіх параметрів роботи систем А321.

Пасажирський лайнер російської компанії "Когалимавіа", який прямував з Шарм-ель-Шейха до Санкт-Петербурга, зазнав аварії через 23 хвилини після вильоту на півночі єгипетського півострова Синай. Всі 224 людини, що знаходилися на борту, загинули. Серед них було 25 дітей.