UA / RU
Підтримати ZN.ua

Болгарія побудує базу НАТО в країні

Основна частина офіцерів буде з Італії.

До 2025 року Болгарія планує побудувати на своїй території військову базу Північноатлантичного альянсу. Проєкт передбачає облаштування казарм, складів для зберігання техніки та доріг. Орієнтовна вартість будівництва складе близько 51,1 млн євро.

Міністр оборони Тодор Тагарев під час слухань у парламентському комітеті з питань оборони сказав, що база буде виглядати як невелике містечко, пише BTA.

Читайте також: Болгарія приєдналась до декларації G7 про гарантії безпеки Україні

Проєкт фінансуватимуть із бюджету Болгарії, частину коштів також наддасть НАТО. Рішення про точне місцезнаходження бази ще не прийняли, але повідомили, що вона розташовуватиметься в регіоні Ямбол на південному-сході країни.

«Людям немає про що турбуватися, є можливості для економічного і соціального розвитку регіону під час будівництва такої інфраструктури», - зазначив Тагарев.

Основна частина офіцерів НАТО на базі буде з Італії. Бойова група виконуватиме оборонні функції у разі загрози з боку агресора.

Наразі на американській військовій базі у Ново-Село в Болгарії знаходяться близько 1000 військових Альянсу. Міністр оборони пояснив, що після закінчення будівництва нової бази контингент НАТО у країні може зрости до 1500 військовослужбовців.

Читайте також: Не можна виключати зіткнення між НАТО і Росією в Чорному морі — Міністр оборони Болгарії

Говорячи про ситуацію в Україні, міністр оборони зазначив, що «війна, схоже, не наближається до свого завершення».

«Підтримка України повинна продовжуватися, щоб країна могла захистити свій суверенітет і територіальну цілісність», - підсумував він.

Нагадаємо, міністр оборони Болгарії Теодор Тагарев заявив, що країна планує розпочати передачу Україні радянської бронетехніки у кінці вересня чи на початку жовтня.