UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бойовики "Талібану" захопили владу в Афганістані: що наразі відбувається

Публікуємо фотографії того, що відбувається в Афганістані та США.

© Twitter / @jagodagrondecka
Місцеві жителі з зібраними речами в аеропорту Кабула
Місцеві жителі з зібраними речами в аеропорту Кабула
© Twitter / @jagodagrondecka
Затор на дорозі, що веде до аеропорту
© Reuters / STRINGER
© Twitter / @JulianRoepcke
Бойовики на фоні вертольоту, який они захопили в урядових сил на авіабазі Мазаі-Шаріф
© Reuters / STRINGER
Бойовики "Талібану" їдуть на поліцейській машині в Кабулі
© Reuters / Stringer
Люди йдуть біля вхідних воріт міжнародного аеропорту в Кабулі
© Reuters / SAEED ALI ACHAKZAI
Люди, які прибувають з Афганістану, йдуть до пункту пропуску «Ворота дружби» в пакистансько-афганістанському прикордонному містечку Чаман
© Reuters / KEN CEDENO
Протестувальники зібралися біля Білого дому у Вашингтоні (США), щоб висловити свою підтримку Афганістану та виступити проти талібів
© Reuters / KEN CEDENO
Протестувальники зібралися біля Білого дому у Вашингтоні (США), щоб висловити свою підтримку Афганістану та виступити проти талібів

У неділю, 15 серпня, таліби увійшли до столиці Афганістану Кабула. Міністр внутрішніх справ країни Абдул Сатар Мірзаквал повідомив, що столиця здається моджахедам без бою, щоб зберегти життя мирних громадян. Кабул, таким чином, став останнім містом, яке перейшло під контроль екстремістського руху "Талібан". 

Президент Афганістану Ашраф Гані покинув країну. Він заявив, що прагне припинити кровопролиття і не допустити гуманітарну катастрофу в столиці.

На фоні всього в країні почався справжній хаос. Люди почали масово виїжджати з Кабулу, через що в місті виникли величезні затори. Дорожній рух в Кабулі майже повністю зупинився. 

У понеділок, 16 серпня, тисячі афганців створили тисняву в аеропорту Кабулу, намагаючись втекти з країни після приходу до влади бойовиків. Щонайменше п'ятеро осіб загинули.

ЗМІ оприлюднили відео, на якому видно, як люди ззовні чіпляються за американський літак.

У США на фоні подій в Афганістані почалися протести. Люди вийшли до Білого дому у Вашингтоні, щоб висловити протест талібам та підтримати країну. 

Читайте також: Таліби захопили президентський палац у Кабулі: відео

Протягом двох тижнів таліби взяли під контроль 26 з 34 адміністративних центрів Афганістану і 15 серпня увійшли в Кабул. Прогнози американської розвідки щодо того, що афганський уряд може протриматися в Кабулі від 30 до 90 днів не виправдалися. Попередні розрахунки давали уряду від 6 до 12 місяців після виведення американського контингенту.

Активізацію «Талібану» спровокувало виведення з Афганістану американського військового контингенту. Воно розпочалося 25 квітня 2021 року за розпорядженням президента Джо Байдена, який пообіцяв покінчити з цим до 11 вересня - двадцятих роковин терактів 11 вересня 2001 року.

Детальніше про наслідки дій Вашингтона і дестабілізацію в регіоні - в статті Миколи Замікули «Що залишиться в Афганістані після виведення американських військ?» для читачів ZN.UA.

Детальніше про те, що відбувається зараз в Афганістані, читайте в нашій спецтемі "Ісламський емірат в Афганістані".