UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бойові дельфіни - Росія дресує морських ссавців на військовій базі у Чорному морі

РФ тренує морських ссавців для захисту військово-воєнного флоту. Кораблі, розміщені у севастопольських портах, знаходяться поза досяжністю ракет, але потенційно вразливі до підводних атак.

Аналіз останніх супутникових знімків, допоміг виявити факт перевезення до Севастопольської портової бази у лютому 2022 року двох загонів для дельфінів. Про імовірну підготовку "військових" дельфінів для захисту російського флоту від підводного нападу, пише The Guardian із посиланням на Військово-морський інститут США.

«Військово-морський інститут США вивчив супутникові знімки військово-морської бази в Севастопольській гавані та дійшов висновку, що два загони для дельфінів були переміщені на базу в лютому на початку вторгнення Москви в Україну» - йдеться у повідомленні.

Якби дивно це не виглядало, але Росія вже має досвід навчання дельфінів для використання їх у військових цілях. Тренованих морських ссавців залучали для вилучення об'єктів або відлякування ворожих водолазів.

Читайте також: Окупанти готуються до десантної морської операції – Генштаб ЗСУ

Такі дії можуть бути покликані спробою захистити російські кораблі в, захопленій ще у 2014 році, Севастопольській військово-морській базі від, потенційно небезпечних, підводних атак.

Цікаво й те, що Україна так само дресувала дельфінів в океанаріумі під Севастополем, ще під час Холодної війни. І у 2012 році відповідна програма «Севастополь» була відроджена. Проте через анексію Криму Росією у 2014 році, була зупинена. Україна вимагала повернення тварин, проте цього не сталося.  

РФ своєю чергою «модернізувала технології та розширила штат бойового підрозділу» дельфінів. 

Читайте також: У війні з Україною Росія втратила два із трьох основних кораблів військово-морського флоту – британська розвідка

«Наші фахівці розробили нові пристрої, що перетворюють підводне гідроакустичне виявлення цілей дельфінами на сигнал на монітор оператора. Український флот не мав коштів на такі ноу-хау, і деякі проєкти довелося законсервувати», - пише The Guardian із посиланням на російське джерело.

Імовірно Росія використовувала тренованих морських ссавців і у війні в Сирії, про це свідчать супутникові знімки 2018 року.