UA / RU
Підтримати ZN.ua

Боєць “Азова” спровокував скандал після виступу перед парламентом Греції

Звернення бійця батальйону «Азов» під час промови Зеленського перед парламентом Греції спровокувало скандал серед партій лівого спрямування в цій країні. 

Звернення президента України Володимира Зеленського до парламенту Греції у четвер викликало обурення з боку опозиційних партій після того, як на відео з’явився чоловік, який назвав себе етнічним греком, членом українського націоналістичного батальйону «Азов», пише Reuters.

Зеленський розповів про знищення обложеного Росією українського порту Маріуполь, де проживають тисячі етнічних греків, і звернувся за допомогою до Афін.

Під час свого виступу він продемонстрував відео з повідомленням чоловіка, який назвав себе членом батальйону "Азов", який нині входить до складу Національної гвардії України.

"Звертаюся до вас, як грек за походженням. Я Михайло, мій дід воював з фашистами... Я беру участь в обороні України в складі батальйону "Азов", - сказав він.

Читайте також: Полк «Азов»: відповіді на найпоширеніші на Заході питання про спецзагін Нацгвардії

Зеленський, якого консервативний прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс запросив виступити перед парламентом Греції, отримав овації присутніх у залі депутатів.

Але відео викликало негативну реакцію в соцмережах і гнівну реакцію партій лівого спрямування. Невдовзі після виступу голова партії Syriza Алексіс Ціпрас заявив, що інцидент є провокацією.

"Солідарність з українським народом - це даність. Але нацисти не можуть мати слово в парламенті", - зазначив він.

Речник уряду Греції зі свого боку сказав, що повідомлення члена батальйону "Азов" було "помилковим і недоречним".

Нагадаємо, окремий загін спеціального призначення «Азов» бере участь в бойових діях війни на сході України, переважно в межах Приазов'я, у складі сил ООС. «Азов» звільняв Маріуполь у червні 2014 року, брав участь у боях під Іловайськом, обороняв Маріуполь з кінця серпня 2014 року, здійснював наступ на Широкине у лютому 2015 року.

Через російські наративи та пропаганду в іноземних журналістів і не лише в них може виникнути хибна думка, що окремий загін спеціального призначення «Азов», який входить до складу Нацгвардії та боронить сьогодні від окупантів Маріуполь, є нібито так званим «неонацистським полком». Що насправді ніколи не відповідало дійсності. Історик та член Експертної ради Центру громадянських свобод (ЦГС) В'ячеслав Лихачов дав відповіді на найпоширеніші на Заході питання про «Азов», які опублікувала голова правління ЦГС Олександра Матвійчук.