UA / RU
Підтримати ZN.ua

Bloomberg: Інформація про намір Китаю дати РФ зброю обвалила китайські компанії

Найбагатші китайські громадяни за день втратили 52 мільярди доларів.

Китайські акції, які котируються на біржі в США, зіштовхнулися зі стрімким розпродажем сьогодні. Занепокоєння через тісні відносини Пекіна з Москвою посилили наслідки китайського придушення технологічних гігантів і зростання ризику зняття з американських торгів.

Як пише Bloomberg, індекс Nasdaq Golden Dragon China впав на 13%. І це на додачу до минулотижневого падіння на 18%. Американські депозитарні розписки гіганті у сфері електронної торгівлі Alibaba Group Holding Ltd і JD.com теж втратили 19%. Оператор пошукової системи Baidu втратив 14%. Загалом, падіння Alibaba сього року склало 30%,

Видання пише, що всі ці втрати спричинили повідомлення про те, що Росія попросила Китай надати військову допомогу у війні з Україною. Попри те, що в Пекіні це заперечили, трейдери бояться, що потенційний виступ Китаю на боці Владіміра Путіна може призвести до глобальної реакції проти китайських фірм. Або ж можуть бути запроваджені санкції.

В іншій статті Bloomberg пише, що найбагатші олігархи Китаю лише за сьогодні втратили 52 мільярди доларів. Статки Чжуна Шаньшаня, якого називають китайським королем бутильованої води, скоротилися на 5 мільярдів за один день. В цей час засновник Tencent Ма Хуатен втратив 3,3 мільярди доларів, про що свідчить Bloomberg Billionaires Index.

Акції компанії Чжуна Шаньшаня під назвою Nongfu Spring обвалилися на 10% на гонконгській біржі. І це найбільше падіння за 18 місяців. Хоча він досі залишається найбагатшим громадянином Китаю з 60,3 мільярдами доларів. Компанія Tencent обвалилася найбільше з 2011 року після повідомлень про те, що їй доведеться заплатити рекордний штраф через порушення законів щодо відмивання грошей. Ма, який колись був найбагатшим китайцем, зараз третій в списку мільярдерів з 35,2 мільярдами доларів.

Падіння китайських акцій пришвидшилося сьогодні після того, як у США чиновники заговорили про те, що Росія попросила Пекін допомогти у війни проти України.