UA / RU
Підтримати ZN.ua

Bloomberg: Бійня в Бучі не перша, але вона повинна стати останньою

Європі буде боляче відмовитися від російських енергоносіїв, але це все одно потрібно зробити, адже війна на континенті теж не безкоштовна.

Навіть без усіх подробиць можна  чітко сказати, що бійня в Бучі й подібні події - це воєнні злочини жахливих масштабів. Однак, вони не повинні нікого шокувати. Армія Росії застосовувала таку тактику й раніше і зробить це знову, якщо Європа, США й інші союзники зупинять цей жах.

Вони повинні зробити ціну війни не просто високою для Росії, чия економіка вже почала стабілізуватися, попри санкції. Ціна повинна стати нестерпною. І так, це означає вийти за рамки самого лише закриття «лазівок» для банків й просочування технологій. Потрібно щонайменше заборонити експорт російської нафти й газу, - пише Bloomberg.

Ті, хто в Брюсселі й інших столицях відмовляються щось робити, мають рацію, коли бояться, що це вплине на споживачів у них вдома. У Європі буде інфляційний шок, а економічне зростання скоротиться. Але хорошого рішення з нульовими втратами просто не існує. І західні лідери повинні пам’ятати, що йдеться не про помсту за Бучу чи якесь інше окреме місто. Йдеться про недопущення ще більшої кількості звірств з боку недисциплінованої армії Росії, яка розправляється з українцями, дегуманізованими пропагандою Кремля. Бездіяльність коштує життя багатьох і ставить в небезпеку всіх.

Важливо розуміти: те, що відкрилося після відходу російської армії - це більше ніж просто наслідки війни. Тому що навіть на війні є базові правила. Україна звинувачує російських солдатів у вбивстві беззбройних цивільних. І докази, які бачили журналісти й правозахисники, підтверджують це звинувачення. Організація Human Rights Watch каже, що задокументувала умисну жорстокість й насильство на окупованих територіях включно зі згвалтуваннями, масовими стратами, пограбуванням тощо. В Бучі був щонайменше один випадок, коли солдати змусили чоловіків стати на коліна на узбіччі, їм натягли футболки на обличчя, а потім розстріляли в потилиці.

Для тих, хто стежить за Росією давно, такі випадки здаються страшенно знайомими. Тому що Москва вдавалася до таких же тактик в Чечні, зокрема, під час другої війни, яку розв’язав Владімір Путін в 1999 році. Тоді були свавільні арешти, тортури, зникнення й масові страти, за допомогою яких російські солдати намагалися залякати місцеве населення. Незахищені містечка й села атакували без будь-якого військового виправдання. Те, що сталося з Бучею за останні кілька тижнів, раніше відбувалося з передмістям Грозного на початку 2000 року. Тоді Human Rights Watch й інші організації зафіксували багато випадків пограбування, зґвалтування й вимагання, а також повідомляли, що цивільних змушували виходити з укриттів, а потім масово розстрілювали. Тоді, як і зараз в Бучі, Кремль все заперечував.

Україна - не Чечня. Це незалежна країна з 44 мільйонами жителів, а не повстала провінція, де Росія нібито оголосила війну з «ісламськими екстремістами». Але порівняння все одно важливе. Тому що саме в Чечні терор став законною тактикою, яка розрослася до стратегії. Значною мірою це сталося через те, що офіційна російська риторика про Чечню ставила знак рівності між місцевим населенням і комбатантами, а потім між комбатантами і терористами. Тож за цією логікою всі стали законними військовими цілями.

Українці, які чинять опір набагато сильніше, ніж очікувала Росія, зіштовхнулися з аналогічним підходом. Московські пропагандисти вже давно розповідають, що «нацизм» глибоко вкорінився в українському суспільстві. І тепер його потрібно «зачистити».

Все це повинно гальванізувати західних лідерів й заохотити їх діяти швидко. Росія відреагувала вже звичними спробами посіяти сумніви. Зеленський вже виступив з гнівною промовою, засуджуючи «концентроване зло». Він звернувся до матерів російських солдатів й лідерів у Москві, перелічуючи всі скоєні звірства: «Ось так тепер будуть сприймати російську державу. Це тепер ваш імідж. Ваша культура і людяність померли разом з українськими чоловіками і жінками».

Але що зробить Захід? Очевидно, що Росія може завдати великої шкоди навіть без хімічної зброї. Ці тактики не принесуть їй перемогу, але можуть посіяти немислиме спустошення. Кожна окупована частина України в небезпеці. Також очевидно, що поточний набір санкцій хоч і потужний, але не зупинить війну швидко, так само як й інші заходи, які зараз розглядають для посилення тиску. Російська економіка сильно постраждала, але вона вже пристосовується. Центральний банк РФ все ще здатен допомогти економіці.

Удар по російській нафті й газу, які Захід все ще купує, буде набагато болючішим, позбавляючи Москву фінансів й здатності терпіти інші санкції. Заступник головного економіста Інституту міжнародних фінансів Еліна Рібакова у вихідні сказала, що енергетичне ембарго знищить профіцит поточного рахунку Росії й вдарить по фіскальній позиції. Варто розуміти, що такі заходи будуть болючі і для Заходу теж, зокрема для Європи, де відмова від російського газу буде вимагати великої соціальної підтримки для найбідніших верств. Але це все одно можна зробити. Зрештою, війна в Європі теж не безкоштовна.

А що Китай? Картинка, як і очікувалося, складна. Навряд чи гуманітарні занепокоєння змусять Пекін діяти. Тим більше, що китайські громадяни не побачать шокуючих фото з-за кордону. Але його може підштовхнути вплив цих жахіть на інфляцію й глобальне зростання в часи, коли Пекін бореться з тяжкими наслідками COVID-19 вдома.

Поки Бучу назвають другою «Сребреницею», а українці вимагають відплати, для покарання воєнних злочинців, включно з російськими генералами, котрі віддають накази, солдатами, що стріляють у мирних людей, пропагандистами й артистами, які співають і брешуть на підтримку кривавого режиму, потрібно виконати дві умови. Які? Про це розповідає Інна Ведернікова у статті «Розлюднення Росії. Хто і як документує звірства «руського міра» в Бучі».