UA / RU
Підтримати ZN.ua

Блінкен прибув до Ізраїля для сприяння укладанню угоди про припинення вогню в Газі — FT

Держсекретар США зустрінеться з Беньяміном Нетаньягу перед відновленням переговорів про укладання угоди.

Державний секретар США Ентоні Блінкен прибув до Ізраїля 18 серпня, коли Вашингтон активізував свої дипломатичні зусилля з метою укладення угоди про припинення війни між Ізраїлем і ХАМАС і звільнення заручників, які досі утримуються в Газі. США та арабські країни розглядають угоду як найкращий спосіб запобігти переростанню війни між Ізраїлем і ХАМАСом у повномасштабний регіональний конфлікт після того, як Іран і його ліванська маріонетка "Хезболла" пообіцяли помститися за вбивство двох високопоставлених бойовиків минулого місяця.

Сьогодні Блінкен має зустрітися з прем'єр-міністром Беньяміном Нетаньягу та іншими ізраїльськими посадовцями. Нетаньягу заявив 18 серпня, що, хоча Ізраїль готовий проявити гнучкість в одних питаннях, в інших він не зрушить з мертвої точки, пише Financial Times.

"Є речі, в яких ми можемо бути гнучкими, і є речі, в яких ми не можемо бути гнучкими, і на яких ми будемо наполягати. Ми дуже добре знаємо, як розрізняти ці речі", — повідомив він.

Читайте також: Угода про припинення вогню у Секторі Гази ближче, ніж коли-небудь — Байден

Раніше ми повідомляли, що ХАМАС відкинув умови плану припинення вогню в Секторі Гази, який посередники представили після дводенних переговорів у Катарі. Умови, проти яких виступає ХАМАС, включають присутність ізраїльських військ у Секторі Гази вздовж кордону з Єгиптом, право вето для Ізраїля на обмін палестинських ув'язнених на ізраїльських заручників, а також можливість депортації деяких ув'язнених, замість того, щоб відправляти їх назад до Гази.