UA / RU
Підтримати ZN.ua

Блінкен та Столтенберг обговорили ескалацію російських військ біля кордону з Україною

Питання безпеки у Чорноморському регіоні стане ключовим на зустрічі членів Альянсу у Ризі.

Державний секретар США Ентоні Блінкен та генсекретар НАТО Єнс Столтенберг обговорили питання зосередження російських військ біля кордону з Україною напередодні зустрічі членів Альянсу в Ризі, повідомили у Держдепартаменті.

"Державний секретар Ентоні Блінкен спілкувався з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, щоб обговорити порядок денний засідання міністрів закордонних справ НАТО з 30 листопада по 1 грудня, а також інформацію про незвичайну військову активність Росії поблизу України", – йдеться у повідомленні.

Згідно з розміщеним на сайті Держдепу повідомленням, з 29 листопада по 2 грудня Блінкен відвідає Ригу та Стокгольм.

У Ризі Блінкен проведе зустрічі з лідерами Латвії та союзниками по НАТО і відвідає конференцію міністрів закордонних справ країн Альянсу, щоб "проконсультуватися з союзниками з питань, центральних для Альянсу НАТО та безпеки трансатлантичної спільноти".

Крім того, глави міністерств закордонних справ країн НАТО наступного тижня у Ризі планують обговорити ситуацію з безпекою у Чорноморському регіоні.

"Ми спостерігали зростання напруженості та агресивні дії Росії проти України, тому обговорити з цими ключовими партнерами ситуацію в Чорному морі зараз буде дуже своєчасно та дуже важливо", - заявив Столтенберг, передає "Інтерфакс-Україна".

Генсек також зазначив, що на зустрічі хочуть обговорити реформи, які можуть бути здійснені в обох країнах. Він додав, що ці реформи є важливими незалежно від того, чи будуть обидві країни в майбутньому членами НАТО.

"Також ми сфокусовані на зусиллях щодо проведення реформ. Я думаю, для обох країн важливо залишатися націленими на реформи, проводити реформи, боротися з корупцією, модернізувати їхні структури оборони та безпеки", – повідомив Столтенберг.

Читайте також: Будь-яка ескалація на кордоні Росії з Україною непокоїтиме США — Пентагон

Раніше Столтенберг заявив про готовність зустрітися в рамках Ради НАТО-Росія та обговорити складні питання, пов'язані із ситуацією навколо України.

Питання безпеки на українсько-російському кордоні також обговорили під час телефонних переговорів президент України Володимир Зеленський із Ангелою Меркель та головою Євроради Шарлем Мішелем.