UA / RU
Підтримати ZN.ua

Блінкен прибув до Індонезії, оскільки США прагнуть зміцнити зв'язки з Південно-Східною Азією.

Китай заявляє, що майже все південно-китайське море належить йому, і розцінює дії США, як втручання зовнішньої держави.

У понеділок держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Індонезії, чим розпочав візит до Південно-Східної Азії. Це дипломатичне турне спрямоване на зміцнення зв'язків у регіоні, який став полем стратегічної битви між Вашингтоном та Пекіном, повідомляє Reuters.

Під час своєї першої поїздки до Південно-Східної Азії після вступу на посаду президента США Джо Байдена, Блінкен відвідає столицю Індонезії Джакарту, де він зустрінеться з президентом Джоко Відодо і виступить з промовою про стратегію США в Індо-Тихоокеанському регіоні. Після цього він вирушить до Малайзії та Таїланду цього тижня.

Південно-Східна Азія є ключовим етапом суперництва між Сполученими Штатами та Китаєм, двома найбільшими економіками світу. Адміністрація Байдена прагне відновити зв'язок із регіоном, прихильність до США якого була поставлена ​​під сумнів при президенті Дональді Трампі.

Блінкен діятиме за планом Байдена щодо розширення взаємодії з блоком з 10 членів Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) та обговорюватиме президентське бачення економічної структури Індо-Тихоокеанського регіону, заявив перед поїздкою високопоставлений американський дипломат по Азії.

Сполучені Штати та західні союзники опираються напористості Пекіна в Південно-Китайському морі, яке є каналом для третини світової торгівлі, і звинувачують КНР з її великим береговим флотом у залякуванні країн, включаючи В'єтнам, Філіппіни, Малайзію та Індонезію, та порушенні енергопостачання та рибальства.

Читайте також: США і Китай ведуть кілька типів «війни» — FT 

Адміністрація Байдена вважає тіснішу взаємодію в Південно-Східній Азії життєво важливою для своїх зусиль з протидії потужності Китаю що зростає, але вихід Трампа з регіональної торгової угоди у 2017 році обмежив здатність США поширювати економічний вплив, тоді як Пекін прагнув зміцнити свої торговельні зв'язки.

Адміністрація ще не роз'яснила, що саме спричинить передбачувана Байденом нова економічна структура, про яку Блінкен поїхав домовлятися.

Раніше повідомлялося, що Китай побудував макети військових кораблів США. Можливо це тренування перед зіткненням. Останніми роками Китай значно покращив свою армію.