UA / RU
Підтримати ZN.ua

Блінкен заговорив про необхідність узгодити послідовність виконання мінських угод. Росія протестує

Москва вважає, що Вашингтон хоче переглянути ці домовленості. 

Державний секретар США Ентоні Блінкен кілька днів тому говорив про те, що Україна може бути готовою до обговорення особливого статусу Донбасу, проте умовою цього має бути узгодження послідовності реалізації мінських угод. У Росії, яка намагається нав'язати Києві свою інтерпретацію цих домовленостей, слова Блінкена розкритикували. Позицію Москви пояснила представниця МЗС Марія Захорова під час останнього брифінгу

"Днями держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що положення мінських домовленостей можна буде виконати, тільки якщо буде знайдено їхню належну черговість. Дивно те, що в США намагаються знайти черговість у документі, де прописана вся послідовність кроків усіх сторін... Подібні висловлювання говорять про одне - США виступають за перегляд мінського комплексу заходів. Це може призвести до руйнування мирного процесу", - заявила Захарова.

Читайте також: Пєсков, захищаючи Путіна, припустився кількох помилок щодо мінських угод: про що цього разу збрехав прессекретар президента РФ

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, щоМінські угоди не можуть бути виконані на російських умовах, в основі яких прямий діалог між Україною та ОРДЛО. Глава українського МЗС також наголосив, що хоч Мінськ і є базовим майданчиком для врегулювання ситуації на Донбасі, Україна не виконуватиме угоди в російській інтерпретації, оскільки вони суперечать українським національним інтересам.

Секретар РНБО Олексій Данілов застеріг Захід від примусу України до виконання Мінських угод. Він зазначив, що спроба їх реалізації може спровокувати внутрішні заворушення, які принесуть користь Москві.

Чому виконання політичної частини мінських домовленостей зруйнує Україну читайте у статті Тетяни Силіної "Трупна отрута "Мінська": три способи уникнути страти України, яку задумав Путін".