UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість жителів Тайваню вважають малоймовірним напад Китаю в найближчі п'ять років, але бачать у Пекіні загрозу  — опитування 

За словами дослідників, це означає, що тайванський народ усвідомлює небезпеку, але залишається спокійним і раціональним.

Більшість жителів Тайваню вважають, що Китай навряд чи вторгнеться на острів найближчим часом, але бачать у Пекіні серйозну загрозу, повідомляє Reuters.

Читайте також: Тайвань зафіксував посилення активності китайських військових літаків біля свого узбережжя

Опитування близько 1200 осіб, проведене минулого місяця тайванським Інститутом досліджень національної оборони й безпеки, показало, що 61% жителів острова вважають “малоймовірним або дуже малоймовірним” напад Китаю на Тайвань у найближчі п'ять років.

“Більшість людей не думають, що територіальні амбіції Китаю проявлять себе у формі нападу на Тайвань”, - сказала дослідниця Інституту Крістіна Чен.

За її словами, жителі острова водночас стурбовані іншими китайськими загрозами, в тому числі військовими навчаннями й пропагандистськими кампаніями.

“Більшість людей вважають територіальні амбіції Китаю серйозною загрозою”, - додала Чен.

“Це означає, що тайванський народ усвідомлює загрозу, але залишається спокійним і раціональним”, - йдеться в дослідженні.

Понад 67% респондентів заявили, що чинитимуть опір у разі нападу Китаю. Водночас, учасники опитування майже навпіл розділилися в питанні про те, чи здатні збройні сили Тайваню захистити острів.

Ще один дослідник Інституту Лі Куан-Чен сказав, що тайванські військові повинні продовжувати нарощувати обороноздатність, щоб зміцнити довіру суспільства.

Опитування також показало розкол у думках щодо того, чи допоможуть США захистити Тайвань. У той час як близько 74% опитаних вважають, що американський уряд, швидше за все, “опосередковано” допоможе Тайваню, надаючи продовольство, медикаменти та зброю, лише 52% очікують, що Штати відправлять свої збройні сили для втручання.

Лі вважає, що уряд Тайваню повинен бути більш прозорим щодо співпраці з Вашингтоном у сфері безпеки.

“Таким чином, люди не матимуть завищених або занижених очікувань щодо допомоги США”, - пояснив дослідник.

Читайте також: США виділяють Тайваню пакет військової допомоги на 567 млн доларів — Білий дім

Результати опитування контрастують із попередженням голови Центрального розвідувального управління США, який минулого року казав, що лідер Китаю Сі Цзіньпін наказав своїм військовим бути готовими здійснити вторгнення на Тайвань до 2027 року.

Останнім часом Пекін активізував військовий тиск на Тайбей. Китай вважає Тайвань своєю територією і ніколи не виключав можливості застосування сили для отримання контролю над островом.