UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білоруських опозиціонерів Колесникову та Знака можуть засудити до 12 років позбавлення волі — цього просить прокуратура

Вироки оголосять 6 вересня. 

Для лідерів білоруської опозиції Марії Колесникової та Максима Знака прокуратура просить 12 років позбавлення волі. Про це повідомляє видання "Медуза". 

За даними ЗМІ, адвокат Колесникової розповів "Медіазона. Білорусь", що вироки ще не оголосили. Видання NEXTA інформує, що це відбудеться 6 вересня о 12:00 на відкритому засіданні. 

"Держзвинувачення попросило 12 років колонії для Колесникової і Знака", - розповів адвокат Колесникової. 

Спершу в ЗМІ з'явилася інформація про те, що опозиціонерів вже засудили до 12 років колонії, проте згодом повідомлення відредагували. 

Читайте також: «Не бійтеся бути вільними»: Колеснікова записала звернення до білорусів

На сьогодні в Білорусі затримані майже всі члени президії Координаційної ради опозиції Білорусі. Ще частина виїхала з країни. На волі залишається лише нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич. Попри репресії з боку режиму Лукашенка, Координаційна рада продовжує роботу.

З 9 вересня Марія Колеснікова, яка 7 вересня намагалися виїхати з Білорусі, перебувала в СІЗО міста Мінськ по вулиці Володарського. Потім її перевели в Жодіно. Вона проходить підозрюваною у кримінальній справі про "спробу захоплення влади", порушеній за ст. 361 (Публічні заклики до захоплення державної влади або насильницької зміни конституційного ладу Республіки Білорусь) Кримінального кодексу.

Колеснікова вимагала у Слідчого комітету порушити справу проти співробітників КДБ і ГУБОПіК МВС, які, за її словами, під час затримання погрожували їй позбавленням життя.

У ніч на 8 вересня стало відомо, що Колеснікова відмовилася виїжджати з Білорусі, а при спробі випровадження в Україну вона порвала власний паспорт, що унеможливило її в'їзд в іншу країну. Після цього прикордонники затримали її.

Нагадаємо, трьох представниць білоруської опозиції, Марію Колеснікову, Світлану Тіхановську та Вероніку Цепкало, номінували на премію Сахарова, яку присуджує Європарламент.

Детальніше про ситуацію в Білорусі читайте в статті Андрія Паливоди "Ні війни, ні миру" на ZN.UA.