UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білоруське видання TUT.BY позбавили статусу ЗМІ

Ще вже друга спроба за останні декілька місяців.

Велике незалежне білоруське видання TUT.BY  позбавили статусу засобу масової інформації через низку матеріалів, які виходили на ресурсі. У виданні повідомляють, що рішення прийняли після подання відповідного позову Міністерством інформації.

У відомстві заявили, що у кількох матеріалах, які вийшли на сайті TUT.BY, містилася неправдива інформація, яка шкодила державним інтересам. Тому міністерство вимагає припинити випуск мережевого видання. 

Мова йде про наступні матеріали: 

  1. "У сім разів більше виборців і "таємні" протоколи. Які порушення побачили спостерігачі і що сказала ЦВК?" 

  2. "Комітет держконтролю зможе виплатити великі премії працівникам, які проявлять себе в резонансних справах" 

  3. "Білоруська митниця попросила підтвердити, що в "Гаррі Поттері" немає закликів до повалення влади" 

У Білорусі видання позбавляється статусу ЗМІ, якщо отримує більше одного письмового попередження протягом року. 1 жовтня в редакції TUT.BY вже відбирали статус ЗМІ на три місяці, проте видання працювало без змін.

Читайте також: КДБ Білорусі оголосило творців Nexta терористами

Раніше повідомлялося, що суд Мінська визнав найбільший в Білорусі і світі Telegram-канал NEXTA і його логотип "екстремістськими матеріалами". Підконтрольний режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка суд вирішив, що канал NEXTA містить "інформаційну продукцію з ознаками екстремістської діяльності. Суд вбачає в діяльності каналу ознаки "організації і публічних закликів до здійснення масових заворушень".

Творець Telegram-каналу NEXTA, блогер Степан Путіло, в даний час проживає в Польщі. На даний момент у каналу понад два мільйони передплатників.

Степана Путіло а також колишнього головного редактора каналу Романа Протасевича оголосили в міждержавний розшук.