UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білоруська опозиціонерка Колесникова здобула премію Вацлава Гавела

Через ув’язнення премію отримала її сестра.

Ув’язнену білоруську опозиціонерку Марію  Колесникову нагородили премією імені Вацлава Гавела, яку щороку присуджує Парламентська асамблея Ради Європи за видатні заслуги в галузі захисту прав людини, інформує ПАРЄ в Twitter.

Через те, що нині опозиціонерка знаходиться під вартою, премію замість неї на засіданні асамблеї в понеділок, 27 вересня, отримала її сестра Тетяна Хомич.

Голова  ПАРЄ Рік Демс зазначив, що Колесникова  продемонструвала справжню мужність у готовності ризикувати собою в ім’я справи, яку вона поставила вище власної безпеки.

Премія імені Вацлава Гавела була заснована у 2013 році. Вона присуджується щорічно в розмірі  60 тисяч євро.

Лідери білоруської опозиції Марія Колесникова та Максим Знак отримали 11 і 10 років колонії відповідно. Вирок членам президії Координаційної ради опозиції Білорусі виніс Мінський обласний суд. Сам процес був закритим.

З 9 вересня Марія Колеснікова, яка 7 вересня намагалися виїхати з Білорусі, перебувала в СІЗО міста Мінськ по вулиці Володарського. Потім її перевели в Жодіно. Вона проходила підозрюваною у кримінальній справі про "спробу захоплення влади", порушеній за ст. 361 (Публічні заклики до захоплення державної влади або насильницької зміни конституційного ладу Республіки Білорусь) Кримінального кодексу.

У ніч на 8 вересня стало відомо, що Колеснікова відмовилася виїжджати з Білорусі, а при спробі випровадження в Україну вона порвала власний паспорт, що унеможливило її в'їзд в іншу країну. Після цього прикордонники затримали її.

Детальніше про ситуацію в Білорусі читайте в статті Андрія Паливоди "Ні війни, ні миру" на ZN.UA.