UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білорусам повістки вручатимуть через смс

Про зміну номера телефону військовозобов'язані повинні повідомляти КГБ та військкомат.

У Білорусі планують запровадити цілу низку змін у законах, які стосуються військовозобов'язаних, пише білоруське видання «Дзеркало».

Так, законопроект «Про зміну законів з питань забезпечення національної безпеки», опублікований на Національному правовому інтернет-порталі, передбачає, серед іншого, поправки до закону «Про військовий обов'язок та військову службу».

Поправками вводиться нова форма повістки через смс. Таким чином, вважає законотворець, можна юридично унеможливити її неотримання. Нововведення торкнуться всіх, навіть тих, хто до військової служби ніякого відношення не має.

«Громадяни можуть бути сповіщені про необхідність явки до військового комісаріату, управління Комітету государствєнной бєзопасності   по області через СМС-повідомлення», — йдеться у законопроекті.

Есемески можуть призвати навіть у разі мобілізації, а також на заходи щодо мобілізаційної підготовки. Оператори мобільного зв'язку будуть зобов'язані проводити СМС-розсилки за списками військкоматів та КДБ.

Крім того, операторам доведеться на запит військкоматів чи КДБ у тижневий термін надавати відомості про номери громадян, які перебувають на військовому обліку або зобов'язані на ньому перебувати.

А самі громадяни мають повідомляти у військкомат про зміну особистого номера телефону.

Традиційні паперові повістки під розписку тепер вручатимуть там, де людину виявлять: не лише за місцем проживання, а й за місцем роботи та «місцем перебування». А роздавати їх зможуть усі, кого уповноважать військкомат, чи КГБ.

Цей законопроект поки не значиться на порядку денному на сайті Палати представників, але, ймовірно, буде внесений туди найближчим часом. У разі його ухвалення закон набуде чинності наступного дня після офіційного опублікування.

На початку жовтня в Білорусі заявили про черговий етап перевірки бойової готовності армії, у тому числі із залученням бронетехніки та авіації.

Нагадаємо, Білорусь дозволила Росії використати свою територію для повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року. На її полігонах регулярно відбуваються навчання армії РФ.