UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білорусь відкликає постпреда в ЄС і не братиме участь в "Східному партнерстві"

Причиною тому стали санкції, введені проти Білорусі Євросоюзом.

Білорусь призупиняє свою участь в ініціативі Євросоюзу "Східне партнерство" через запроваджені ЄС санкції, повідомили в білоруському МЗС. Крім того, Білорусь відкликала свого постпреда в ЄС для консультацій.

"У зв'язку з введеними Європейським союзом безпрецедентними обмежувальними заходами щодо Білорусі сьогодні в Міністерство закордонних справ був викликаний глава представництва ЄС в Республіці Білорусь Дірк Шубель. В ході зустрічі Послу Європейського союзу була заявлена тверда позиція білоруської сторони про абсолютну неприйнятність застосування санкцій як інструменту тиску на суверенну і незалежну державу", - йдеться в заяві МЗС Білорусі.

У дипвідомстві також до Шубеля "довели інформацію про конкретні кроки в рамках вимушеного реагування на дії, що загрожують національній безпеці Білорусі та завдають прямої шкоди її економіці й громадянам".

Крім того, в МЗС заявили про те, що Білорусь призупиняє свою участь в ініціативі ЄС "Східне партнерство". Також Білорусь починає реалізацію процедури припинення дії Угоди про реадмісію з ЄС.

"Ми не можемо виконувати свої зобов'язання в рамках цієї Угоди в умовах введених Євросоюзом санкцій і обмежень. З глибоким жалем констатуємо, що вимушена зупинка дії Угоди негативно позначиться на взаємодії з Євросоюзом у сфері боротьби з нелегальною міграцією та організованою злочинністю. Постійний представник Республіки Білорусь при ЄС відкликається в Мінськ для консультацій", - заявили у відомстві.

При цьому Дірку Шубелю також запропонували виїхати з Білорусі до Брюсселя для консультацій, щоб "довести своєму керівництву позицію білоруської сторони про неприйнятність тиску і санкцій".

"Крім того, у відповідному порядку буде заборонений в'їзд до Білорусі представникам євроструктур і особам з країн Європейського союзу, які сприяли введенню обмежувальних заходів. Білоруська сторона продовжує вироблення інших заходів реагування, в тому числі економічного характеру", - додали в МЗС.

При цьому в білоруському міністерстві санкції назвали "силовим підходом", який є "збитковим і безперспективним".

Читайте також: Ентоні Блінкен підтримав ЄС у вирішенні накласти секторальні санкції проти Білорусі

Нагадаємо, 24 червня затвердили секторальні санкції проти Білорусі через примусову посадки літака Ryanair в Мінську. Крім того, 21 червня, Рада ЄС затвердила рішення про заборону в'їзду і замороження активів 78 осіб і восьми компаній, пов'язаних з режимом Олександра Лукашенка.

4 червня Рада ЄС ухвалила рішення заборонити білоруським авіаперевізникам польоти в повітряному просторі ЄС і використовувати аеропорти країн Євросоюзу.