UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білий дім розсекретив документи про напад на консульство в Бенгазі

Білий дім опублікував у середу 100 сторінок службового листування співробітників американських урядових відомств щодо минулорічного нападу на консульство США в лівійському Бенгазі.

Білий дім опублікував сто сторінок службового листування співробітників американських урядових відомств щодо минулорічного нападу на консульство США в лівійському Бенгазі.

Адміністрація Обами пішла на цей крок, сподіваючись припинити скандал, який вже кілька місяців затьмарює її діяльність і завдає їй серйозного політичного збитку.

Республіканська опозиція в Конгресі звинувачує адміністрацію в спробі приховати правду про цей інцидент, який стався напередодні президентських виборів у США і міг підірвати позиції Обами. 11 вересня 2012 року в Бенгазі був убитий американський посол і ще троє співробітників дипмісії.

Опубліковане листування Білого дому з Держдепартаментом, Пентагоном і ЦРУ показує, що в перші дні після цієї трагедії урядові чиновники дійсно вирішили публічно не згадувати, що напад на консульство здійснили терористи.

Зокрема, тодішній офіційний представник Держдепартаменту Вікторія Нуланд вважала, що визнання цього факту створить серйозний привід для критики на адресу уряду.

Як свідчать оприлюднені сторінки листування по електронній пошті, генерал Девід Петреус, який очолював ЦРУ, висловлював сумніви в правильності такого підходу. Але, як він зазначав у одному зі своїх послань, останнє слово все одно залишиться за Радою національної безпеки при Білому домі.

Раніше сто сторінок службового листування співробітників адміністрації були продемонстровані американським законодавцям. Такою була умова республіканців, які погрожували в іншому випадку заблокувати затвердження в Конгресі кандидатури Джона Бреннана на посаді директора ЦРУ.

Раніше вони змусили Обаму відмовитися від висунення постпреда США при ООН Сьюзан Райс на посаду держсекретаря. Вона виявилася першою, хто використовував "офіційні заготовки" Білого дому з Бенгазі в інтерв'ю одній з телекомпаній.

Активне обговорення подій у Бенгазі триває вже більше півроку, і республіканці, судячи з усього, мають намір продовжувати розігрувати цю карту, сподіваючись завдати максимальної шкоди президенту та очолюваній ним Демократичній партії.

Зараз вони планують запросити на слухання в Конгрес колишнього посла Томаса Пікерінга, який очолював незалежну комісію, яка проаналізувала дії Держдепартаменту під час нападу на американське консульство в Лівії.

В останні дні до цього скандалу, який з усіх сил намагається роздути опозиція, додалися два нових. Один з них пов'язаний з надто пильною увагою податкової служби США до консервативних політичних організацій, а інший - з незаконним збором Міністерством юстиції інформації про телефонні розмовах журналістів інформаційного агентства Associated Press. !zn

Читайте також:

США оприлюднила подробиці загибелі посла в Лівії

Знайдений в Лівії щоденник вбитого посла США викликав скандал: Держдеп жорстко розкритикував CNN

Білий дім спростував повідомлення про жорстку реакцію на слова Зюганова, який назвав посла США "останньою собакою"

У Лівії ісламісти в річницю теракту 9/11 вбили посла США (ВІДЕО)