UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білий дім розглядає можливість скасування саміту Обама-Путін через Сноудена

Скасування вже запланованої зустрічі президентів - безпрецедентний випадок для американської сторони з часів розпаду Радянського Союзу.

Президент США Барак Обама може скасувати заплановану на вересень поїздку до Москви для зустрічі з президентом Володимиром Путіним в умовах, коли колишній підрядник Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден може отримати в Росії політичний притулок. Про це повідомили кілька провідних американських ЗМІ.

Посилаючись на анонімні джерела в уряді, газета New York Times зазначає, що скасування зустрічі в Москві може стати серйозним ударом для Володимира Путіна, який розглядає візити такого високого рівня як підтвердження престижу Росії.

Хоча Білий дім може скористатися самітом, щоб спробувати домогтися повернення Сноудена до США, у публікації наголошується, що скасування зустрічі може також стати свідченням істотної розбіжності позицій двох країн з таких питань, як Сирія, Іран, контроль над озброєннями та протиракетна оборона.

Про майбутню зустріч Обами і Путіна у Москві Білий дім оголосив у червні, коли два лідери зустрічалися у Північній Ірландії. Передбачалося, що це буде додаткова зупинка у поїздці Обами до Росії для участі в саміті "Великої двадцятки" в Санкт-Петербурзі.

І хоча Обама як і раніше має намір приїхати до Санкт-Петербурга, він роздумує про доцільність зупинки у Москві.

І справа не тільки у безвихідній ситуації навколо Сноудена, пише New York Times, але й у розумінні, що сторони не можуть врегулювати розбіжності з інших питань настільки, що це могло б виправдати проведення двосторонньої зустрічі.

Деякі критики закликають Обаму піти ще далі, зазначає газета.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем заявив, що президент повинен вимагати перенесення зустрічі "Великої двадцятки" в іншу країну і що США повинні бойкотувати зимову Олімпіаду 2014 року в Сочі.

Анджела Стент - колишній співробітник національної розвідки, що спеціалізувався на Росії, а нині професор Джорджтаунського університету - заявила New York Times, що в адміністрації Обами ставлять під сумнів доцільність зустрічі в Москві, оскільки "незрозуміло, які документи будуть підписані", навіть якщо справа Сноудена до того моменту буде врегульована.

"Схоже, є серйозні розбіжності між Росією і США з таких важливих питань, як Сирія, протиракетна оборона і контроль над озброєннями", - сказала вона.

Доктор Стент, автор книги про Путіна і російсько-американські відносини, що готується до друку, каже, що вона не пригадає, щоб з часів "холодної війни" президент США скасовував вже заплановану зустріч.

"Якщо вони скасують цю частину саміту, це буде безпрецедентний випадок для американської сторони з часів розпаду Радянського Союзу, - сказала вона в інтерв'ю газеті. - І це викликає питання про те, наскільки пріоритетними будуть для адміністрації Обами відносини з Росією до кінця терміну її повноважень".

Газета Washington Post та інформагентство Associated Press опублікували аналогічні матеріали, посилаючись на анонімні джерела в адміністрації. !zn

Читайте також:

США не мають наміру бойкотувати Олімпіаду в Сочі через Сноудена

Сноуден офіційно попросив тимчасового притулку у Росії

Путін вважає, що США самі заблокували Сноудена в Росії як "подарунок до Різдва"

У Сноудена є документи, які можуть стати для США "нічним кошмаром"