UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білий дім поверхово порівнює втручання Росії і України у вибори в США - WP

Видання пише, що Україна не ворог США і не намагалася вплинути на виборчий процес за допомогою незаконно викраденої інформації, на відміну від Росії.

В широкому сенсі історії про втручання Росії і України у американські вибори можуть здатися схожими. Кремль хотів допомогти республіканцю Дональду Трампу, а принаймні деякі чиновники в Києві могли співпрацювати з командою Хілларі Клінтон, щоб допомогти їй з пошуком цінної інформації. Хоча український уряд запевняє, що був нейтральним під час виборів США.

Втім, якщо придивитися до деталей, порівняння російської і української історії виявиться хибним.

Про це пише лояльне до Демократичної партії видання Washington Post, додаючи, що однією з фундаментальних відмінностей лишається те, що Україна - созник Америки, а Росія - ворог. Також американська розвідка встановила, що російське втручання було організоване "згори" і відбулося з наказу Володимира Путіна. Воно включало незаконні хакерські атаки і публіканцію інформації з метою навмисного втручання у вибори в США і підриву демократичної системи. У випадку української історії нічого такого немає.

Консультант Демократичної партії Олександра Халупа може й співпрацювала з окремими чиновниками з українського посольства, але немає жодних доказів того, що демократи використали інформацію, зібрану Халупою чи того, що українська сторона дійсно координувала з демократами пошуки інформації на виборчу команду республіканців.

Видання вказує і на те, що способи отримання шкідливої інформації теж були дуже різними. Американська розвідка звинувачує Володимира Путіна в тому, що він наказав хакерам провести низку атак проти політичних організацій США. Натомість Халупа шукала інформацію про голову виборчого штабу республіканців Пола Манафорта самостійно і без керування з боку Демократичної партії. Всі викриття, які вона зібрала, були оприлюднені українським урядом в рамках антикорупційного розслідування, а не добуті незаконними методами.

Республіканці звинувачують команду Клінтон і українську сторону в тому, що вони обмінювалися інформацією. Але немає доказів, які б це підтверджували. Колишній голова виборчого штабу Клінтон Роббі Мук сказав CNN, що іноземні агенти не намагалися зв'язатися з кампанією. Немає жодних доказів того, що команда кандидата-демократа контактувала з урядом України. Натомість є задокументовані докази того, що син Трампа, голова його виборчого штабу і зять зустрічалися з російським юристом з наміром отримати компромат на Клінтон від російського уряду.

"Білий дім просуває українську історію для того, щоб відволікти увагу від бажання кампанії Трампа співпрацювати з ворожим іноземним урядом для втручання у наші вибори. Але ніхто на це не купиться", - сказав прес-секретар Демократичної партії Андріен Вотсон.

Раніше лояльне до Демократичної партії видання New York Times писало, що втручання Росії у вибори в США не можна порівнювати з можливою співпрацею Клінтон з Україною. Оскільки, на відміну від Кремля, Київ - не ворог для Вашингтона.

Нагадаємо, що нещодавно у Білому домі звинуватили Україну у співпраці з демократами проти Трампа під час виборів після того. Таку заяву у відомстві зробили після появи інформації про зустріч Дональда Трампа-молодшого з російським юристом, який обіцяв йому компромат на кандидата-демократа. Цей епізод посилив скандал навколо Трампа, пов'язаного з можливою співпрацею його команди з Москвою під час виборів.