UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білий дім відмовився запрошувати Зеленського у Вашингтон через зміну керівництва "Нафтогазу" — Axios

Адміністрація стурбована відмовою України від зусиль боротися із корупцією.

Білий дім розглядав можливість запросити президента України Володимира Зеленського у Вашингтон для зустрічі з лідером США Джо Байденом до його саміту з президентом РФ, але відмовився від цієї ідеї через зміну керівництва "Нафтогазу", повідомляє видання Axios з посиланням на джерело в адміністрації Байдена.

"Джерело в адміністрації розповіло, що Білий дім розглядав можливість запрошення Зеленського у Вашингтон перед самітом Байдена з Путіним, але відмовився просувати зустріч після рішення Зеленського змінити керівництво державної енергетичної компанії "Нафтогаз". Цей крок викликав стурбованість у адміністрації, що він відмовився від зусиль по боротьбі з корупцією", - пише видання.

Президент Зеленський заявив про важливість переговорів з лідером США Джо Байденом перед зустріччю останнього з президентом РФ і заявив, що готовий для цього прибути в будь-яку точку світу в будь-який час.

"Я вважаю такі консультації дуже важливими. Вірю, що такі консультації повинні проходити віч-на-віч, тому що багато речей просто не можна обговорювати по телефону. Я розумію, що у зв'язку з існуючими планами президента США і його щільним графіком вони можуть не відбутися, але це тільки його вибір. Як гарант Конституції України, я готовий захищати Україну в будь-який момент в будь-якій точці планети, я готовий зустрітися з ним і обговорювати всі ці деталі перед його зустріччю (з Путіним - ред.)", - сказав Зеленський в інтерв'ю виданню Axios, опублікованому в ніч на понеділок.

"Однак подивимося, чим все закінчиться. Я впевнений, що якийсь контакт між нами, в тій чи іншій формі, цілком можливий", - додав глава української держави, підкресливши, що "відносини між стратегічними партнерами повинні бути прямими".

Читайте також: Байден назвав ключові питання майбутніх переговорів із Путіним

Нагадаємо, що Європейський Союз, Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк, Світовий банк і Міжнародна фінансова корпорація заявили про занепокоєння у зв’язку зі звільненням голови правління  НАК "Нафтогаз України".

В США, коментуючи зміни в керівництві НАК "Нафтогаз України", заявили, що від дотримання принципів корпоративного управління, прозорість та доброчесність у призначенні персоналу в енергетичному секторі залежить довіра до України.

Зустріч президентів Росії і США відбудеться 16 червня. У Кремлі підтвердили, що Джо Байден і Владімір Путін зустрінуться у швейцарській Женеві.

Байден має намір обговорити з Путіним хакерську атаку з боку Росії на американську компанію Colonial Pipelinе, яка відбулася на початку травня.  Також повідомлялося, що під час зустрічі сторони можуть порушити питання безпеки та контролю озброєньпорушення прав людини та інші.