UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бідні країни найбільше постраждають від економічної кризи у 2021 році — The Guardian

Основний удар по світовій економіці відчувається в країнах, що розвиваються.

Конференція Організації Об'єднаних Націй з торгівлі та розвитку заявляє, що міжнародна співпраця значно відстала від того, що потрібно з огляду на масштаби кризи. В ООН заявили, що найбідніші та найвразливіші країни найгірше постраждають від економічної кризи, яку спричинила пандемія коронавірусу. Унаслідок цієї кризи глобальна економіка до кінця року може втратити близько 10 трильйонів доларів США, пише газета The Guardian.

Конференція ООН з торгівлі та розвитку прогнозує, що пандемія коронавірусу закінчиться невирішеними кризовими проблемами та загостренням проблем, які спостерігалися ще до пандемії. У своєму звіті про торгівлю та розвиток агенція прогнозує, що глобальна економіка цього року зросте на 4,7% порівняно з 4,3%, передбаченими півроку тому.

Перед цим Міжнародний валютний фонд та Організація економічного співробітництва та розвитку також покращили свої економічні прогнози на 2021 рік.

Конференція ООН з торгівлі та розвитку заявила, що нещодавні події в США стали однією з причин перегляду економічних прогнозів, посилаючись на прогрес у програмі вакцинації та ймовірний вплив пакету економічної допомоги, який запропонував президент США Джо Байден на 1,9 трильйона доларів.

Однак в агенції додали, що до кінця 2021 року світова економіка буде на 10 трильйонів доларів меншою, ніж могла б бути, якби не почалася пандемія. Основні проблеми - нерівність, заборгованість та брак інвестицій - погіршилися кризою, зазначається в звіті.

"Основний удар по світовій економіці відчувається в країнах, що розвиваються, з обмеженим фіскальним простором, посиленням обмежень платіжного балансу та неадекватною міжнародною підтримкою", - заявляє Конференція ООН з торгівлі та розвитку.

У звіті агенції 2020 рік описаний як "рік потрясінь та розчарувань", але вказано, що найбільше щорічне падіння світового виробництва з 1930-х років могло бути ще гіршим.

Швидка реакція центральних банків, щоб уникнути фінансового краху, пакети стимулів від міністерств фінансів, відновлення потоків капіталу та безпрецедентно" швидка розробка вакцин допомогла уникнути ще більш критичної рецесії.

Але попри це, міжнародне співробітництво значно відстало від необхідних масштабів, враховуючи розмір економічної рецесії та кризи охорони здоров'я, йдеться у звіті.

Читайте також: Пандемія коронавірусу вкрала у людства 20,5 мільйона років життя — The Guardian

Президент США Джо Байден підписав пакет економічної допомоги США на 1,9 трлн доларів. Такий «хід» Америки може прискорити відносний економічний спад Європи та Великої Британії, особливо порівняно з Китаєм. У майбутньому Європа та США отримають менш масштабну роль у світовій економіці, оскільки країни, що розвиваються, будуть підвищувати свої темпи зростання.