UA / RU
Підтримати ZN.ua

Берлін теж вимагає від США пояснень щодо прослушки офісів ЄС

Скандал зі стеженням спецслужб США набирає обертів. Слідом за президентом Європарламенту німецький Миюст в офіційній заяві вимагає від Вашингтона "негайно внести ясність" щодо інформації, оприлюдненої екс-співробітником ЦРУ Едвардом Сноуденом.

У Берліні обурені оприлюдненою інформацією про прослуховування американцями європейських політиків
У Берліні обурені оприлюдненою інформацією про прослуховування американцями європейських політиків
У Берліні обурені оприлюдненою інформацією про прослуховування американцями європейських політиків

Міністерство юстиції Німеччини вимагає від США пояснень з приводу повідомлень про те, що Вашингтон прослуховував офіси Європейського союзу, повідомляє в неділю, 30 червня, агентство France Press.

"Від американської сторони повинне бути пояснення в повній мірі і негайно щодо повідомлень в пресі про прослуховуючі заходи США в ЄС", - заявила міністр юстиції Сабіна Лойтхойссер-Шнарренбергер, повідомляють РИА Новости.

"Якщо ці повідомлення ЗМІ відповідають дійсності, то це швидше нагадує методи ворогів під час холодної війни", - повідомила Лойтхойссер-Шнарренбергер. Вона зазначила, що "той факт, що наші друзі з США бачать в європейцях ворогів, підриває всі шаблони".

Аналогічної точки зору дотримується виконавчий секретар фракції Соціал-демократичної партії Німеччини /СДПН/ в бундестазі Томас Опперманн. "Держава не має права йти на все, що можна здійснити з технічної точки зору. Однак здається, що саме цим США і займалися, без оглядки, ворог чи друг", - зазначив він, передає ИТАР-ТАСС.

Раніше глава Європарламенту Мартін Шульц заявив, що прослуховування спецслужбами США керівництва ЄС буде мати самі серйозні наслідки для відносин між двома сторонами.

- "Справа Сноудена": США вели прослуховування у відомствах Євросоюзу

Раніше німецьке видання Spiegel повідомило, що АНБ прослуховувало представництва Європейського союзу у Вашингтоні і Нью-Йорку і зламувало їх комп'ютерні мережі. Видання посилається на секретний документ АНБ, що знаходиться в розпорядженні екс-співробітника ЦРУ Едварда Сноудена, з яким вдалося ознайомитися журналістам.

За даними Spiegel, європейські фахівці з безпеки встановили, що атаки на телефонні лінії ЄС виходили з брюссельського району, де розташована штаб-квартира НАТО, в якій працювали фахівці АНБ.

Нагадаємо, екс-співробітник технічних служб Агентства національної безпеки Едвард Сноуден передав пресі інформацію про те, що спецслужби США і Великобританії стежать за телефонними переговорами та електронною перепискою мільйонів громадян як цих двох, так і інших країн.

Завдяки Сноудену, стало відомо, що в США діє секретна програма PRISM, яка дозволяє Агентству національної безпеки збирати дані про користувачів інтернету і клієнтів великих американських стільникових операторів. Влада США в захист програми стверджувала, що використовувала її тільки для запобігання терактів.

Після публікації викриттів Сноуден переховувався в Гонконзі, звідки прилетів до Москви. Влада США намагалася домогтися його екстрадиції від влади як Гонконгу, так і РФ, проте поки не добилася успіху.

Читайте також:

Батько Сноудена назвав умови повернення сина в США

Після скандалу з Сноуденом ЦРУ вирішило навчати своїх співробітників зберігати таємниці

Обама назвав стеження в інтернеті ключовим елементом у боротьбі з тероризмом

Британські букмекери почали приймати ставки, куди Сноуден відлетить з Москви