UA / RU
Підтримати ZN.ua

Берлін перевірить, чи не потрапило українська зброя через Німеччину сирійським повстанцям - ЗМІ

Уряд ФРН має намір переглянути систему контролю за продажем зброї. Існують підозри, що закуплені в Україні карабіни СКС потрапили через Німеччину в Сирію.

Уряд Німеччини має намір переглянути систему контролю за експортом озброєнь. В першу чергу, мова йде про сертифікати кінцевого користування для зброї, яке через Німеччину перепродується в треті країни. Про це повідомив в неділю, 19 жовтня, німецький тижневик Der Spiegel, у розпорядженні якого опинився відповіді федерального уряду на запит фракції опозиційної Лівої партії в німецькому бундестазі.

Приводом для запиту послужила перепродаж німецькими торговцями закуплених в Україні 16 тисяч самозарядних карабінів Симонова (СКС). З Німеччини ці СКС були, згідно з офіційними даними, поставлені до Канади, Швейцарії і Чехії, проте в США існують підозри, що насправді карабіни могли потрапити до сирійським повстанцям.

Згідно публікації в тижневику, Берлін має намір вивчити можливість "удосконалення" системи сертифікатів кінцевого користувача. У відповіді уряду на запит опозиції пояснюється, що карабіни "були призначені для подальшого продажу цивільним особам" в Канаді, Швейцарії і Чехії. У ході інтернет-пошуків з'ясувалося, що карабіни цього типу", як і раніше, можна придбати на канадському і швейцарському цивільному ринку", пише Der Spiegel.

Депутат фракції Лівої партії в бундестазі Севім Дагделен звинуватив уряд ФРН в тому, що воно діє "в кращому випадку наївно, а в гіршому - недбало".

Читайте також: Польща відмовила Україні в постачанні зброї

Нагадаємо, зараз в Україні також проходить скандал зі зброєю. "Укроборонпром" і Міністерство оборони подали до суду на тижневик "Дзеркало тижня. Україна" після опублікованих у газеті фактів, які свідчать про те, що підприємства держконцерну та посередницькі фірми під час військових дій продавали зброю захисникам України.

Як писало "Дзеркало тижня. України" у статті "Тінь війни", за даними на перше півріччя, тільки в 2014 р. державною фірмою "Укрінмаш" на внутрішньому ринку було продано 35900 автоматів АКМ, 1237 гранатометів РПГ-7В, майже п'ять тисяч авіаційних ракет, 60 протитанкових ракетних комплексів "Фагот". Ще одне державне підприємство "Промоборонекспорт" продало на внутрішньому ринку десять БТР-70, підприємство "Спецтехноекспорт" - 23 безпілотника "Рейс".

Таким чином держава, запроваджуючи "податок на війну", ще й заробляє на платниках податків, які жертвують на потреби бійців.

Масштабний продаж зброї всередині країни вже сам по собі є злочином, оскільки всередині країни жодна комерційна структура - ні державна, ні приватна, ні фізична, ні юридична особа не має права купувати зброю та бойову техніку для власних потреб. Все майно військового та подвійного призначення, що вивільняється Генштабу Міноборони як зайве, може бути реалізоване виключно за межами України.