UA / RU
Підтримати ZN.ua

Bellingcat: Три делегати на переговорах між Україною та РФ могли бути отруєні хімічною зброєю

Йдеться про переговори, що проходили у ніч із 3 на 4 березня 2022 року.

Журналісти Bellingcat повідомляють, що три члени делегації, які брали участь у переговорах між Україною та Росією, відчували симптоми отруєння хімічною зброєю. Одним із них нібито був російський олігарх Роман Абрамович. Про це Bellingcat пише у себе у Twitter.

Абрамович та ще один російський підприємець брали участь у переговорах разом із народним депутатом Рустемом Умеровим.

"Пізніше тієї ж ночі троє членів переговорної групи пішли в квартиру в Києві і відчули перші симптоми, серед яких - запалення очей і шкіри та пронизливий біль в очах. Симптоми не вщухали до ранку", - повідомили розслідувачі.

Як повідомляє Bellingcat, наступного дня група переговорників виїхала з Києва до Львова по дорозі до Польщі, а потім до Стамбула, для продовження неформальних переговорів з російською стороною. Розслідувачі Bellingcat попросили допомогти провести експертизу спеціалістів із хімічної зброї.

"На підставі дистанційних та виїзних обстежень експерти дійшли висновку, що симптоми, швидше за все, є результатом отруєння невстановленою хімічною зброєю. Альтернативною менш імовірною гіпотезою було використання мікрохвильового випромінювання. Симптоми поступово стихали протягом наступного тижня", - заявили розслідувачі.

Вони також уточнили, що всі три делегати, які відчули симптомів, вживали  за кілька годин до їх появи лише шоколад і воду. Четвертий член команди, який також вживав їх, не відчував симптомів.

У Bellingcat переконані, що отруєння було навмисним.

"За словами двох опитаних експертів та лікаря, симптоми найбільше відповідали варіантам порфірину, органофосфатів або біциклічних речовин. Остаточне визначення було неможливе через відсутність поряд із постраждалими спеціалізованого лабораторного обладнання", - написали розслідувачі.

Експерти заявили, що дозування і тип використовуваного токсину, ймовірно, були недостатні для запобігання небезпечним для життя збитків і, швидше за все, були призначені для того, щоб налякати жертв, а не завдати незворотної шкоди. Потерпілі заявили, що їм невідомо, хто міг бути зацікавлений у замаху.

На повідомлення Bellingcat відреагували в The Guardian. Там, посилаючись на джерела, підтвердили інформацію про те, що Абрамович мав симптоми отруєння.

"Роман втратив зір на кілька годин, після чого лікувався у Туреччині", - написав кореспондент The Guardian Шон Волкер у Twitter.

Читайте також: У Москві розповіли, чому не вважають за необхідне провести переговори Зеленського та Путіна найближчим часом

Нагадаємо, що за даними ZN.UA, отриманими від надійних дипломатичних джерел (їх достовірність також підтвердила британська ВВС ), Росія висунула Україні шість вимог. Перші п'ять із них, як бачиться російському диктатору Владіміру Путіну, мають бути закріплені у Конституції України.

  1. Відмова від руху в НАТО. Нейтральний статус України. Одним із гарантів якого готова стати Росія, яка напала на нашу країну.
  2. Російська мова – друга державна. Скасування всіх законів, що її обмежують.
  3. Визнання Україною Криму російським.
  4. Визнання Україною незалежності «ДНР» та «ЛНР» в адміністративних межах областей (включно з нині контрольованими Україною територіями).
  5. «Денацифікація». Заборона діяльності ультранаціоналістичних, нацистських та неонацистських партій і громадських організацій, скасування чинних законів про героїзацію нацистів та неонацистів.
  6. «Демілітаризація України». Повна відмова від наступальних озброєнь, під які за бажання можна підвести будь-які види озброєнь.