UA / RU
Підтримати ZN.ua

Bellingcat розповів подробиці про роль Дубинського в загибелі MH17

З'явилися нові докази причетності російського генерала до знищення малазійського літака.

Група розслідувачів Bellingcat знайшла нові докази, що російський військовий Дубинський Сергій Миколайович, 1962 року народження є "Хмурим", причетним до катастрофи MH17, повідомляється на сайті Bellingcat.

Одним з подтверджений особистості стала фотографія з російським актором Іваном Охлобистіним, яку Дубинський опублікував в "Однокласниках". Охолобистін підтвердив, що у Дубинського був псевдонім "Хмурий" і "Петровський" і він був у підпорядкуванні Стрєлкова-Гіркина в Слов'янську і Донецьку.

Дубинський також писав на форумах Glav.su під ніком "Нехороший" і підтвердив дату народження і справжність свого голосу в запису СБУ, опублікованій 18 липня 2014 року. Зокрема. там він повідомив, що їздив на чорному Peugeot 3008. Автомобіль цієї моделі був на відео колони з Буком-323 у Макіївці 17 липня 2015 року. У доповіді підкреслюють, що це не означає, що Дубинський був у машині, але імовірно розвідка використовувала терористів.

Bellingcat також підтверджує справжність п'яти перехоплених телефонних розмов Дубинського 17 липня 2014 року. У них мова йде про Буке, який прибув з екіпажем і знаходився в районі Первомайського.

"В перехопленому дзвінку від 18 липня 2014 року, опублікованому СБУ 21 липня, командир батальйону "Схід" Олександр Ходаковський розмовляє з бійцем сепаратистів про видаляння ключових об'єктів з місця аварії MH17. Пошуки "чорних скриньок" тривають (Ходаковський згодом згадує, що не знає, як вони виглядають). Згадується, що у "Похмурого" (Дубинського) є "дві одиниці". Невідомо, чи маються на увазі чорні ящики, однак ясно, що Дубинський Сергій грав важливу роль в організації пошуку важливих матеріалів на місці загибелі MH17. Згадується також, що в попаданні ящиків в руки сепаратистів цікавиться "Москва", - повідомляється в доповіді Bellingcat.

Як повідомлялося, група журналістів-розслідувачів Bellingcat ідентифікувала члена терористичної організації "ДНР" з позивним "Хмурий". Він брав участь в операції по перекиданню в Донецьку область російського ЗРК "Бук", з якого збили малайзійський "Боїнг" MH17.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року був збитий "Боїнг-777" рейсу MH17 "Малайзійських авіаліній" у небі над Донецькою областю, у зоні бойових дій поряд з селищем Шахтарськ. Літак летів рейсом Амстердам-Куала-Лумпур". Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.