UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бельгія вшанувала пам'ять жертв терактів в Брюсселі в 2016 році

Король Філіп і королева Матильда здійснили пам'ятну процесію в аеропорту.

У понеділок король і королева Бельгії вшанували пам'ять жертв вибуху терористів-смертників, в результаті яких загинуло 32 людини і було поранено більше 340 осіб в метро і аеропорту Брюсселя рівно п'ять років тому, передає France 24.

Шістнадцятеро людей загинули в аеропорту і ще 16 загинули незабаром після цього в результаті ще одного вибуху в метро Maelbeek. Король Філіп і королева Матильда почали поминки в аеропорту Брюсселя разом з прем'єр-міністром Олександром Де Кроо, зустрівши жертв та їхніх родичів, перш ніж покласти квіти перед меморіальною дошкою.

Вони продовжили свій шлях до станції метро Maelbeek в центрі Брюсселя, дотримуючись хвилини тиші в 9:11 за місцевим часом, в момент вибуху.

Тодішній прем'єр-міністр Бельгії Шарль Мішель - нині президент Європейської ради - сказав в інтерв'ю AFP у п'ятницю, що події 22 березня стали «жахливим шоком», які мають тривалий вплив.

«Країна змінилася після цих атак. Загроза, яку до цього ми вважали теоретичною, тепер цілком реальна», - сказав Мішель, ліберальний лідер, який був прем'єр-міністром Бельгії в період з 2014 по 2019 рік.

Салах Абдеслам, 31-річний французький джихадист, звинувачений в терактах в Парижі в 2015 році, був серед 10 обвинувачуваних, які будуть віддані під суд у 2022 році після окремого судового процесу у Франції.

Читайте також: Нещодавні теракти нагадали про важливість боротьби з терористами "Ісламської держави" - Столтенберг

22 березня 2016 року біля о 8 ранку в аеропорту Брюсселя пролунало два вибухи. Незабаром пролунав вибух біля станції метро Мальбек, неподалік від кварталу з установами Євросоюзу.

В результаті терактів загинули 34 людини, близько 150 отримали поранення.

Відповідальність за теракти в Брюсселі взяло на себе терористичне угрупування "Ісламська держава".