UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бельгія готується до зміни монарха

Новим королем бельгійців стане 53-річний принц Філіп. Його батько, Альберт II, відрікся від престолу через вік і здоров'я.

У Бельгії готуються до важливої ​​події в житті держави. У неділю, 21 липня, відбудеться зречення від престолу 79-річного короля бельгійців Альберта II і передача влади його синові - 53-річному спадкоємцю принцу Філіппу.

Зречення монарха приурочено до національного свята, яке так і називається офіційно - День присяги короля. Як очікується, всього скромна церемонія займе близько двох годин, і вже о 12:45 за місцевим часом (13:45 за Києвом) спадковий принц Філіп принесе урочисту присягу перед парламентом.

Після присяги він офіційно стане сьомим бельгійським монархом - у Бельгії не існує коронацій або будь-яких форм релігійного благословення нового короля.

Нагадаємо, Альберт II оголосив про своє майбутнє зречення від престолу 3 липня. Втім, сенсацією це не стало - бельгійська преса активно обговорювала цей можливий крок вже приблизно протягом року.

"Мій вік і здоров'я не дозволяють мені виконувати мої функції в тому обсязі, як я б цього хотів. Прийшов час передати мої повноваження наступному поколінню", - пояснив Альберт II.

"Ми всі дійсно любимо нашого короля Альберта Другого і розуміємо його: вік, втома. Йому треба відпочити, він цього заслуговує", - кажуть піддані королівства.

До речі, варто зазначити, що офіційний титул монарха - саме король бельгійців, а не "король Бельгії". Це відображає особливий статус глави Бельгійської держави, який, обмежений Конституцією, ділить виконавчу владу з федеральним урядом, регіональними та провінційними адміністраціями і є лідером нації, що складається з трьох національних спільнот - нідерландськомовного, франкомовного і німецькомовного.

Альберт II зійшов на престол в 1993 році після смерті свого старшого брата Бодуена.

І хоча роль монарха в Бельгії, в основному, представницька, Альберт II запам'ятається своєю важливою роллю у збереженні єдності країни. Зокрема, йому не так давно довелося бути посередником у врегулюванні політичної кризи. Наступного року в Бельгії пройдуть чергові вибори, і, можливо, мирити політиків Фландрії і Валлонії доведеться його синові Філіппу.

Нагадаємо, що раніше цього року добровільно зреклася престолу королева Нідерландів Беатрікс. 30 квітня новим і першим з 1890 року королем країни став її старший син кронпринц Оранський-Нассау Віллем-Олександр. !zn

Читайте також:

На престол Нідерландів зійшов перший за 120 років король

Єлизавета II почала передавати повноваження принцу Чарльзу

Британська королева подарувала дочці принца Вільяма право на престол