UA / RU
Підтримати ZN.ua

База НАТО в Німеччині приведена у стан підвищеної готовності через російські диверсійні загрози — FT

Москва, схоже, нарощує зусилля з дестабілізації європейської підтримки України.

Одна з найбільш вразливих військових баз НАТО була переведена в стан підвищеної готовності через попередження розвідки про потенційну диверсійну атаку з боку російських агентів. Увесь другорядний персонал бази Гайленкірхен на північному заході Німеччини, де базуються літаки Awacs, відправили додому ввечері 22 серпня в рамках посиленого режиму безпеки — це вже другий подібний інцидент менш ніж за два тижні, повідомляє Financial Times.

Представник бази заявив, що на основні військові операції це не вплине і НАТО продовжуватиме здійснювати польоти літаків Awacs, які забезпечують Альянс життєво важливою інформацією раннього попередження й розвідданими про ворожу військову активність.

"Військові об'єкти по всій Німеччині були попереджені про необхідність підготовки до потенційних актів саботажу в рамках того, що західні розвідувальні служби вважають наростаючою кампанією прихованого насильства, спланованою російськими шпигунами і їхніми маріонетками", — йдеться в газеті.

Західні чиновники з питань безпеки вважають, що Кремль наказав своїм спецслужбам завдавати фізичної шкоди європейським військовим об'єктам у відповідь на європейську підтримку України.

Читайте також: Росія своїми диверсіями перевіряє Європу, Захід думає про відповідь ‒ FT

Раніше газета The Wall Street Journal зазначала, що Європа бачить ознаки російського саботажу, але не наважується звинуватити Кремль. Деякі уряди утримуються від звинувачень на адресу Москви, побоюючись ескалації напруженості.