UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байдужість Трампа до втручання з боку Росії дуже небезпечна - NYT

Видання пише, президент США робить помилку, коли закриває очі на те, як інша країна намагається підірвати американську демократію.

Ворожа іноземна держава влаштовує агресивні кібератаки проти США, втручаючись у президентські вибори 2016 року і лишаючи низку ознак того, що скоро вона повернеться з добавкою. Але президенту Дональду Трампа на це, здається, начхати.

Про це в редакційній статті пише лояльне до Демократичної партії видання New York Times, зауважуючи, що безпрецедентна природа російських атак випала з поля уваги через хаос останніх тижнів. Але так не повинно бути. Американські розвідувальні агенції дійшли висновку, що Росія прямо націлилася на цілісність американської демократії. І от, через п'ять місяців на службі, головнокомандувач США, здається, зовсім не занепокоєний через цю загрозу національній безпеці своєї країни. Єдиний аспект історії з Росією, який привертає увагу, - це загроза, яку вона становить для легітимності його виборчої перемоги.

Не залежно від того, до яких висновків дійде розслідування можливої співпраці команди Трампа з Москвою, а також того, чи сам президент перешкоджав слідству, байдужість президента США буде головною новиною.

Видання зауважує, що судячи з того, наскільки Трамп допускає ідею російської атаки, він, схоже, думає, що вся справа лише в ньому. За його словами, демократи нібито не можуть йому пробачити перемогу на виборах президента США. І тому "розкручують" скандал навколо російського втручання.

"Навіть якщо слідчі не знайдуть доказів того, що штаб Трампа співпрацював з Росією, сам факт відмови президента визнати правду про цю атаку проти нашої демократії - це заперечення реальності, яке робить нашу країну вразливою для більш шкідливих атак", - пише американське видання, зауважуючи, що Трамп надто "одержимий собою, як брендом, щоб виконувати свої обов'язки - захищати країну".

Раніше видання Washington Post в редакційній статті писало, що Конгрес довів, що може бути противагою для Трампа. Видання нагадує, як минулого тижня Сенат майже одностайно підтримав перший великий зовнішньополітичний законопроект. І таке буває дуже не часто.

А лояльне до Республіканської партії видання Wall Street Journal писало, що санкції Конгресу проти Росії дають Трампу шанс. Адже американський президент може підтримати їх і зменшити напругу, яка виникла через його підозрілу лояльність до Москви.