UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден звинуватив Конгрес у близькому до злочинного нехтуванні Україною

Все через зволікання із допомогою Україні.

Президент США Джо Байден під час зустрічі із канцлером Німеччини Олафом Шольцем заявив, що Конгрес буде винним у «близькому до злочинного нехтуванні», якщо не ухвалить фінансування для України, пише Reuters. Він також подякував канцлеру за його лідерство в наданні військової допомоги Києву.

Шольц, який прибув до Вашингтону, щоб підтримати зусилля Байдена отримати фінансування для України, зустрівся з президентом у Білому домі, де лідери обговорити війну Росії з Україною, а також кризу на Близькому Сході .

Виступаючи перед журналістами перед зустріччю, Шольц сказав, що його надихнув крок Сенату в четвер висунути законопроект на суму 95,34 мільярда доларів, який включає допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню після блокування республіканцями компромісного законодавства, яке включало реформи імміграційної політики.

Читайте також: Олаф Шольц прокоментував інтерв'ю Путіна

Білий дім упродовж кількох місяців попереджав, що нездатність законодавців надати допомогу Києву зашкодить його здатності боротися з Росією.

«Нездатність Конгресу Сполучених Штатів підтримати Україну, якщо вона станеться, близька до злочинного нехтування. Це обурливо», – сказав Байден.

У свою чергу, Шольц наголосив, що тішиться прийнятим Євросоюзом рішенням про виділення фінансової допомоги бюджету України.

Читайте також: Через одного республіканця розгляд законопроєкту про допомогу Україні у Сенаті можуть розтягнути до 13 лютого – The HILL

«Також Німеччина готова збільшити свою підтримку постачанням зброї. І, сподіваюся, Конгрес, Палата представників, підтримає вас і прийме рішення про надання необхідної підтримки», — додав він.

За його словами, останнім часом Німеччина зробила вирішальний внесок у підтримку України у відбитті повномасштабного російського вторгнення.

«Те саме має зробити і решта Європи, а також Сполучені Штати», – сказав він, зазначивши, що президент Росії Владімір Путін розраховує на згасання підтримки України.

Він сказав, що його зустріч із американськими сенаторами з обох партій показала,  що експерти із зовнішньої політики та безпеки в американському Конгресі розуміють необхідність постійної підтримки України.

Шольц додав, що у інтерв'ю консервативному американському ведучому ток-шоу Такеру Карлсону, яке вийшло в ефір у четвер, Путін розповів «абсолютно абсурдну історію про причини цієї війни».

«Є чітка причина — це бажання президента Росії анексувати частину України», —  сказав він.

Відповідаючи на запитання про пропозицію Путіна щодо обміну полоненими – американського журналіста Евана Гершковича з Wall Street Journal, який майже рік утримується в Росії, в обмін на Вадима Красікова, засудженого за вбивство чеченського дисидента в Берліні у 2019 році,  Шольц сказав, що подібні питання слід обговорювати конфіденційно.

Перед поїздкою до США Шольц висловив побоювання, що Німеччина недостатньо велика, щоб компенсувати різницю у допомозі Україні, якщо Сполучені Штати припинять постачати зброю для Сил Оборони України.