UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден: «Слова про «поцілити Трампа в яблучко» перед замахом є помилкою, але не розпалюванням ворожнечі»

Президент США заявив, що його слова – це лише фігура мови.

Президент США Джо Байден назвав помилкою свої слова про те, що «настав час поцілити Трампа в яблучко», які він сказав донорам під час приватної розмови. Остання відбулася незадовго до замаху на Дональда Трампа, який є головним опонентом Байдена на майбутніх виборах. Про «помилку» американський президент заявив під час інтерв’ю  NBC News.

Більш серйозну критику про розпалювання ненависті Байден відкинув. Президент США зазначив, що його слова були нічим іншим, як фігурою мови. За його словами, саме Трамп є тим, хто використовує насильницьку риторику.

«Я мав на увазі зосередитися на ньому. Зосередьтеся на тому, що він робить. Зосередьтеся на його політиці. Зосередьтеся на кількості брехні, яку він сказав під час дебатів… Слухайте, я не той хлопець, який сказав: Я хочу бути диктатором у перший же день. Я не з тих, хто відмовляється визнати результати виборів. Я не той, хто сказав, що не прийме результат цих виборів автоматично. Не можна любити свою країну тільки тоді, коли ти перемагаєш. Тому я зосередився на тому, що він говорить, і я маю на увазі ідею», – зазначив Байден.

Читайте також: ФБР розблокувало телефон стрільця, який вчинив замах на Трампа: що вдалося довідатися

У відповідь на питання, чи не відчуває він провини після замаху через те, що слова могли ненароком когось спровокувати на стрілянину, Байден зазначив, що загроза з боку Трампа є надто сильною, щоб її ігнорувати.

«Як можна говорити про загрозу демократії, яка є реальною, коли президент говорить такі речі, як він говорить? Ви просто нічого не говорите, тому що це може когось підбурити?... Я не вдавався до такої риторики. Мій опонент вдається до такої риторики», – додав Байден.

Нагадаємо, на Дональда Трампа скоїли замах 13 липня під час його виступу у штаті Пенсильванія. Колишнього президента поранили у вухо, а один з глядачів загинув. Секретна служба, яка охороняла політика, ліквідувала стрілка. Ним виявився 20-річний Томас Метью Крукс. Він стріляв з відстані 110 метрів.

Напад на Трампа засудили світові лідери. Зокрема, Кір Стармер заявив, що «приголомшений» кадрами з мітингу. Він додав, що політичному насильству немає місця у західних суспільствах. А президент Франції Еммануель Макрон, коментуючи замах на Трампа, заявив, що «це трагедія для демократій» Заходу.